Завршни догађај Пројекта за менторство у локалном процесу планирања - Агенда 2030 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Завршни догађај Пројекта за менторство у локалном процесу планирања - Агенда 2030
Trenutno na sajtu: 415       |       Podeli:
04.07.2022 | 0 коментар(а)



Ужице - У Београду је уприличен завршни догађај Пројекта за менторство у локалном процесу

планирања у циљу локализације Агенде за одрживи развој до 2030. године у Србији.

Менторску подршку у припреми и изради Нацрта плана развоја Града Ужица у претходних годину дана пружио је Републички секретаријат за јавне политике уз консултантску подршку Едуконс Универзитета, наводи се на сајту града Ужица.

Пројекат је финансиран из гранта који су доделиле Владе Швајцарске и Немачке у оквиру пројекта „Реформа јавних финансија – Агенда 2030“ који спроводи GIZ. Градоначелница Ужица, др Јелена Раковић Радивојевић је изразила велику захвалност финансијерима Владама Швајцарске и Немачке, као и GIZ-у који је спровео веома значајан пројекат за будућност грађана Ужица. Посебно је истакла сарадњу и захвалност Републичком секретаријату за јавне политике и Универзитету Едуконс за менторску и консултантску подршку током израде највишег стратешког документа Града Ужица.

„У досадашњем процесу израде Нацрта плана развоја града Ужица 2023-2030. године директно је укључено више од 300 људи, представника организација цивилног друштва, младих, приватног и корпоративног сектора, истраживачких институција и медија”, изјавио је Бранислав Митровић, координатор Координационог тима. Истакао је да се у наредном периоду планира широк консултативни процес – достављање предлога нацрта документа свим заинтересованим странама, Координационом тиму, Партнерском форуму. Након јавне расправе и анализе добијених коментара, усвајање документа од стране Скупштине Града, очекује се почетком новембра 2022. године.

„За израду Плана развоја јединица локалне самоуправе, документа развојног планирања највишег нивоа, потребно је добро разумевање проблема, аналитичност, јасни, релевантни и временски одређени циљеви, мерљивост резултата, усклађеност планова са буџетом, обезбеђено учешће свих заинтересованих страна и циљних група у формулисању мера, као и усклађеност са планским документима на вишем нивоу”, истакла је Бојана Тошић, директорка Републичког секретаријата за јавне политике.

Према речима Милене Алтмајер, вође пројекта „Реформа јавних финансија – Агенда 2030“, да би се постигли циљеви одрживог развоја до 2030. године, неопходна је сарадња свих друштвених актера, на свим нивоима власти.

„Чак преко 65 одсто циљева Агенде 2030 зависи од одлука донетих на локалном или регионалном нивоу. Начин на који се наша друштва развијају локално је стога одлучујући за начин на који креирамо праведну, еколошки одговорну и одрживу будућност”, истакла је Алтмајер.

Циљ пројекта био је да се реализацијом пројектних активности унапреде капацитети две локалне самоуправе за планирање утемељно на чињеницама и подацима и остваривање циљева одрживог развоја кроз дефинисање локалних приоритета. То подразумева боље коришћење локалних ресурса и квалитетније пружање услуга грађанима и привреди у складу са законским надлежностима.

На примеру града Ужица и општине Сремски Карловци истиче се значај координације Републичког секретаријата за јавне политике у обликовању и законском усклађивању Плана развоја јединица локалне самоуправе, како би шансе за њихов реалан развој биле веће и на корист привреде и свих грађана.

 


Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ужице план развој град

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.432.608 посета
Тренутно на сајту: 416 посетилац(a)