Фабрика трактора, а у Срему 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Фабрика трактора, а у Срему
Trenutno na sajtu: 428       |       Podeli:
31.05.2017 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац, Коштунићи - Цивилни програм компаније „Јомил“, осим фабрике трактора, планира и продужење туристичке сезоне у еко-селу на 365 дана годишње.

Туристички комплекс и фабрика здраве хране и напитака у овом селу под Равном гором део су цивилног програма београдске компаније „Јомил“, познате као битног партнера у опремању копнене војске Републике Анголе. Тај програм се све више шири и на реду је амбициозан подухват који је председник компаније Јован Чековић колоквијално назвао „српски трактор на кинески начин“. С тим је упознао и министра трговине и туризма Расима Љајића који је, протеклог викенда, први пут посетио овај крај.

“Започињемо сарадњу са кинеским произвођачем трактора, комбајна и грађевинских машина „ZOOMLION“, једним од највећих те врсте у Кини. Некада извозник трактора, Србија одавно тракторе увози, јер својих нема. Одлучили смо да, у сремском селу Врдник под Фрушком гором, обновимо производњу. За то смо наменили халу од 8.500 квадрата на пет хектара властитог земљишта. У почетку бисмо склапали тракторе од увезених елемената, а касније и сами производили већину кључних компонената. Трактори из заједничке фабрике, у којој је „Јомил“ већински власник, биће квалитетни и ценом доступни домаћим купцима”, први пут је Чековић обелоданио план компаније.

Будући да увозимо тракторе из ЕУ и Белорусије ослобођене царине, а да је царина на кинеске тракторе јаче од 50 КС 15 одсто, у компанији „Јомил“ истичу да би, у складу са експанзијом економске и друге сарадње са Кином, требало нешто мењати. Одговарало би им кад би се смањила или укинула царина за увоз компонената од којих би се у Врднику склапали трактори. Подухват је крупан залогај и неопходна је и помоћ државне администрације. „Јомил“ жели да се будућа фабрика нађе као тема привредних разговора двеју држава. То је и предочено министру Љајићу који је рекао да ће са овим упознати Владу, и да ускоро предстоји његов одлазак у Кину, а нада се да ће се, између осталог, и ово питање наћи на „столу“.

У туристичко - рекреационом насељу Коштунића, првог еко-села у Србији, затекосмо викенд-туристе, групу од 60 Новосађана. Дошли да, шетајући и трчкарајући пределом нетакуте природе на обронцима Равне горе, „забораве асфалтну вреву и стрку“. Одавде праве излете ка историјским знамењима рудничко-таковског краја и манастирима у Овчарско-кабларској клисури. А од сутона до дубоко у ноћ, у ресторану на обали вештачког језера на реци Чемерници, ори се песма и свирка, уз здраву трпезу (саставни део туристичког центра је и фабрика здраве хране и напитака).

Међутим, од октобра до априла је овде мртва сезона. Министру трговине и туризма је зато представљен и пројект СПА центра који би туристичку сезону под Равном гором проширио на свих 365 дана у години. Центар би био лоциран на 3.500 квадрата, са смештајним капацитетом за око стотину гостију у једној тури, са базенима за зимско купање, саунама, турским купатилима. И овај пројект очекује помоћ из државног фонда опредељеног за развој туризма; у компанији „Јомил“ очекују да помоћ неће изостати. Не само због још једне туристичке атракције, већ и због тога што ће СПА центар, баш као и фабрика у Врднику, запослити десетине младих из сеоске средине.

 

Б. Ломовић / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.238.800 посета
Тренутно на сајту: 429 посетилац(a)