Павловић: Да наш пољопривредник постане произвођач комерцијалног типа 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Павловић: Да наш пољопривредник постане произвођач комерцијалног типа
Trenutno na sajtu: 525       |       Podeli:
22.06.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Пољопривреда је једна од основних привредних делатности града Чачка, рекао је заменик градоначелника



града Чачка Радош Павловић.

“Задатак нам је да нашег просечног пољопривредника претворимо у произвођача који је тржишно орјентисан, односно да буде робни произвођач комерцијалног типа, што значи да има квантитет, квалитет и континуитет у производњи”, истакао је он.

Анализирајући протеклих годину дана рада локалне власти Павловић је рекао да је важно напоменути да је исплаћено 345 пољопривредних газдинстава са 28, 62 милиона динара, као и да је град помогао отварање лабораторије за контролу квалитета на Агрономском факултету са два милиона динара, а иста сума дата је и Институту за воћарство.

Заменик градоначелника је подсетио да је град Чачак водио пољопривреднике у радну и едукативну посету Италији, Немачкој и Словенији.

“Посебно је важно да нагласим стручну посету пољопривредном сајму у Милану где су наши пољопривредници имали прилику да се упознају са најновијим начинима паковања и нових врста амбалажа како би што боље пласирали своје производе на тржишту”, нагласио је Павловић.

Он је такође истакао да су формиране бројне комисије и иновиране постојеће.

“Средства која су буџетом опредељена за пољопривреду у 2017. години су могло би се са сигурношћу рећи до сада највећа. Опредељено је укупно 72, 2 милиона динара, а циљ нам је повећање обима производње, односно укрупњавање поседа како би се добила већа пољопривредна газдинства савременог комерцијалног типа”, тврди он.

Што се тиче доделе субвенција опредељен је 41 милион. Уведене су и бројне новине као што је конкурс за доделу подстицајних средстава у трајању од шест месеци.

“Управо је завршен први круг доделе субвенција. Пристигло је 117 захтева и потписани су уговори са пољопривреднцима у вредности од 18, 140 милиона динара, а већ је стигло 40 нових захтева”.

Павловић каже да је пројекцијом буџета за ову годину предвиђено 7, 175 милиона динара за противградну заштиту.

“Набављено је 157 нових ракета, стрелцима је обезбеђено гориво за одлазак до противградних станица као и потребна опрема”.

Заменик градоначелника је подсетио и да је од РХМЗ стигла хидролошка станица за мерење нивоа Западне Мораве као донација вредна 10 000 евра, која ће бити значајан фактор у превенцији поплава.

Према Павловићевим речима након неколико година Град Чачак ће поново конкурисати за средства за уређење атарских путева. За те намене град ће определити 8 милиона динара, док се од републике очекује 10 до 12 милиона.

“Ово је битно јер су нам овде у приоритету прилази противградним станицама , али и прилази самим пољима како би се произвођачи што ефикасније бавили својом делатношћу”.

Павловић је подсетио да су град Чачак посетили министар пољопривреде Бранислав Недимовић и министар без портфеља задужен за регионални развој Милан Кркобабић.

“Ове посете су од великог значаја јер је у плану формирање нових пољопривредних задруга, што ће додатно унапредити пољопривредну производњу, а веома је важно што су наши произвођачи имали прилику да присуствују презентацији ИПАРД фондова и добили прилику да се едукују како би на прави начин могли да аплицирају за средства из европских фондова”, закључио је заменик градоначелника.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.202.443 посета
Тренутно на сајту: 526 посетилац(a)