Мрчајевци: Одржани јубиларни, 20. Песнички сусрети 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Мрчајевци: Одржани јубиларни, 20. Песнички сусрети
Trenutno na sajtu: 525       |       Podeli:
29.09.2020 | 0 коментар(а)



Мрчајевци – У недељу на Крстовдан у најчувенијем селу Шумадије одржани су 20. „Мрчајевачки песнички сусрети”које од 2001.

заједнички приређују Књижевно друштво „Мрчајевци”и Удружење књижевника Србије под покровитељством града Чачка.

-Ова песничка манифестација, одлуком Скупштине града, проглашена је 2014. за културни и књижевни догађај од значаја за Чачак. За протеклих 19 година на „Мрчајевачким песничким сусретима” учествовало је 3.160 песника а закључно са 2020 – ом 3.190 – истиче књижевник из рчајеваца Луне Левајац, утемељивач ове приредбе.

Књижевно друштво и УКС установили су међународну песничку награду ПОВЕЉА МОРАВЕ која се од 2003. додељује једном домаћем и једном иностраном песнику, а сваке пете године ову награду добијају два домаћа песника.

Добитници Повеље, уз Левајца и председника МЗ Богицевица, фото: М. Бојовић

Закључно са 2020. на песничкој стени која подигнута 2007. нашла су се уписана 42 имена добитника од тога 23 домаћа, међу којима су и шесторица председника УКС, Матија Бећковић, Александар Петров, Слободан Ракитић, Срба Игњатовић, Радомир Андрић и актуелни председник Милован Витезовић, али и 19 имена иностраних песника.

Поводом јубиларних сусрета изграђен је Песнички трг и Песнички парк у дворишту ОШ „Татомир Анђелић” у Мрчајевцима који су свечано отворени 27.септембра уз изузетну помоћ и разумевање града Чачка. Извођач радова је „Вибет” Чачак.
Аутор знака „Мрчајевачких песничких сусрета” који се налази у средишту Песничког трга је професор Радомир Левајац. Израду месинганих слова помогли су Вера и Бобан Марковић, донатори из Чачка. Изградњу су пратили Љубиша Спасовић, шеф градилишта и Милош Чекановић као надзорни орган, оба ученици школе у Мрчајевцима.

Жири награде ПОВЕЉА МОРАВЕ у саставу: Милован Витезовић, председник, Радомир Андрић, Срба Игњатовић, Зорица Арсић Мандарић(сви ранији добитници) и Луне Левајац, одлучио је да овогодишњи добитници признања буду домаћи песници Милош Јанковић и Братислав Милановић из Београда, а Ранко Прерадовић из БИХ - Република Српска, као инострани песник. Поред овогодишњих добитника Сусретима су присуствовали и Радомир Андрић, Милисав Миленковић и Новица Соврлић, добитници награде у ранијим годинама.

Награде добитницима су уручили народни посланици у Скупштини Србије Милица Дачић, Биљана Деспотовић и Душан Радојевић. Сусрете је свечано као и Песнички трг и парк отворила Милица Дачић.

Поред ових награда додељене су три награде и најбољим младим песницима узраста до четвртог разреда средње школе. Добитници су: Меланија Вучинић, прва награда, Михаило Вучићевић, друга награда и Милица Радосављевић, трећа награда, сви ученици ОШ „Татомир Анђелић” Мрчајевци.

Левајац и добитници Повеље пред песницком стеном,  фото М. Бојовић

Овогодишњи „Мрчајевачки песнички сусрети” били су посвећени свим досадашњим и овогодишњим добитницима награде ПОВЕЉА МОРАВЕ. Организатор је усагласио програм са ствовима здравствених и државних органа да Сусретима присуствује највише до 40 учесника и гостију уз поштовање свих препорука (маске, дистанца).

Током трајања сусрета представљен је зборник у коме су заступљени сви добитници награде Повеља Мораве са по пет песама. Запослени у УКС, посебно Милан Панић, потрудили су се да се за зборник прикупе биографије и фотографије, а највећи и најобимнији посао обавио је Радован М Маринковић, члан Књижевног друштва „Мрчајевци” и добитник награде Повеља Мораве.

КД „Мрчајевци” је током ових двадесет година објавило 4 зборника поезије, две књиге монографско документарног карактера и један зборник у коме су представљени чланови овог друштва.

Сусрети, Песнички трг и Песничког парка отворени су на Песничком тргу, а учесници су посетили и Песничку стену у Илијаку.
Иначе на Тргу је одата почаст преминулим добитница награде ПОВЕЉА МОРАВЕ (8), и члановима КД „Мрчајевци” (10).

-Посебну захвалност дугујемо граду Чачки и људима који су препознали ову манифестацију као значајну и са великим разумевањем прате укупан рад свих ових 20 година – напомиње Луне Левајац.
Месна заједница Мрчајевци је активан учесник свих Сусрета и заједно са Кљижевним друштвом свим добитницима додељује повељу почасног грађанина Мрчајеваца.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


susreti mrcajevci pesnici

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.333.066 посета
Тренутно на сајту: 524 посетилац(a)