Двери припремају тужбе због тврдњи да су фашисти 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Двери припремају тужбе због тврдњи да су фашисти
Trenutno na sajtu: 255       |       Podeli:
15.08.2018 | 0 коментар(а)



Припремамо неколико тужби увреда и лажи, најавио је за Данас председник Двери Бошко Обрадовић позивајући се на став

Министарства државне управе и локалне самоуправе да у деловању Двери нема идеја које нарушавају уставни поредак и позивају на мржњу и кршење људских права.

У овом покрету сматрају великом увредом када их власт ставља у контекст фашизма и то потенцира. Јуче нисмо успели да сазнамо против кога ће Двери поднети тужбу.

Последњих недеља, од како су Двери одлучиле да приступе опозиционом блоку Савез за Србију, председник државе Александар Вучић тај савез назива десничарски, тајкунски савез са примесама фашизма. У томе га прате и поједини министри који су наступе Двери такође стављали у овај контекст. С обзиром на постојање Закона о забрани манифестација неонацистичких или фашистичких организација и удружења и забрани употребе неонацистичких или фашистичких симбола и обележја, очекивано је да покретање поступака против Двери чије деловање и наступе многи виде као фашистичке, али усмерене на ширење мржње.

Ипак, Двери приликом регистрације 2015. у свом програму и статуту нису заступале идеје које су усмерене на рушење државног поретка, територијалног интегритета, кршење људских и мањинских права и изражавање мржње. То се може видети из одговора који је овај покрет добио од Министарства за државну управу и локалну самоуправу, а које води Регистар политичких организација, односно странака, у који је Данас имао увид.

Министарство је одговарајући на питање посланика Двери Ивана Костића, у мају ове године, издало образложење у којем се наводи да приликом регистрације овог покрета као странке није утврдило било какве недостатке у неопходној документацији за регистрацију као и да није оцењено да су политичка начела, циљеви и вредности као и програмски циљеви за које се странка залаже у супротности са делом Закона о политичким странкама којим је прописано да деловање странке не може бити усмерено на насилно рушење уставног поретка и нарушавање територијалне целокупности Србије, кршење зајамчених људских или мањинских права или изазивање расне, националне или верске мржње.

Костић је питање постави реагујући на излагање министар одбране Александра Вулина, чији Покрет социјалиста је део владајуће коалиције.

Вулин је, како се наводи, тада рекао: „Комунистима антифашизам оспоравају у целој Европи фашисти, сви до једног. Сваки фашиста у Европи сматра да су комунисти зло, сви до једног. Нема никакве дилеме. Не могу да говоре о њима, то је јаче од њих. Откуд то да у српску скупштину дође идеја из Хрватске да се ваде кости, да се поново нешто премерава и нешто броји? Не може Народна скупштина то да уради, а посебно не могу Љотићеви следбеници то да раде, јер немају права на то. Поносни смо на сваког антифашисту, било да је носио петокраку или нешто друго, али знам да ниједан љотићевац није носио антифашистички знак.“

ГЗС / Данас




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.794.819 посета
Тренутно на сајту: 256 посетилац(a)