Од 2. децембра креће исплата увећаних пензија, хране и енергената имамо довољно 


Danas smena sunca i obIaka i bez kiše, od petka sledi toplije vreme              Otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu 27.aprila              Popadić: Pravnica Dragana Golubović novi vd direktora JKP Lim              Pokrenuta inicijativa za oslobađanje od naplate takse za ulazak u NP Tara svih vozila sa užičkim tablicama              Vučić: Ispunili smo teške obaveze iz Briselskog sporazuma, 11 godina ZSO nije ni na vidiku             

 
Од 2. децембра креће исплата увећаних пензија, хране и енергената имамо довољно
Trenutno na sajtu: 210       |       Podeli:
20.11.2022 | 1 коментар(а)Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће без обзира на све што се догађа у свету, као што је и најављено, од 2. и 3. децембра пензионери
Фото: ГЗС, илустрација

почети да добијају увећане новембарске пензије, којима ће заједно са повећањем у јануару пензије бити до сада највише повећане за укупно 20,8 одсто.

"Од 2. и 3. децембра за пољопривредне пензионере, као и оне који нису плаћали доприносе, иде исплата пензија, а од 10. децембра иде и исплата увећаних пензија за новембар од око 9,8 а затим 12,1 одсто, тако да ће укупно од јануара бити 20,8 одсто повећање пензија које је највеће до сада", рекао је Вучић.

Задовољан сам због наших пензионера и што можемо то да изгурамо, рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва.

Он је потврдио да ће бити реализовано и најављено повећање плата и помоћ младима.

"Знам шта је инфлација, али је у другим земљама инфлација троструко већа од повећања примања", рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише то што ће у Министарству одбране плате бити повећане 12,5 одсто, а 25 одсто војсци, Вучић је одговорио да је тако и питао зашто би секретарица у Министарству одбране имала веће повећање плате, ако то нема, на пример, секретарица у неком другом министарству.

"Ми смо хтели војницима и онима који раде директно са војском да повећамо толико плате. Биће повећане плате и заводу ’Мома Станојловић’ и техничко-ремонтним заводима у Чачку и Крагујевцу и техничким лицима која су при јединицама, то јест бригада. Ако се то не свиђа неком, нека напусти, пошто има пуно људи без посла који хоће да раде тај административни посао. Али, немамо довољно војника, имамо у систему одбране огроман број људи, само немамо војника", рекао је Вучић.

Нагласио је да неће никоме да се додворава и да хоће поштено да води земљу.

"Кажете истину, биће повећање плата 12,5 одсто, колико ће имати и председница владе, па нису они више радили од премијерке", додао је Вучић.

Неће бити рестрикција струје, довољно енергената за зиму

Вучић је поручио да неће бити рестрикција струје, јер је држава много тога предузела како би обезбедила довољно енергената за зиму, али је упозорио да ових дана много трошимо и гаса и струје иако није толико хладно време.

"Много трошимо и гаса и струје, јуче смо потрошили 11,74 милиона кубика гаса - много трошимо новца. Тако дневно потрошимо око 12,5 или 13 милиона евра за гас, а грађани врате кроз рачуне само три до четири милиона евра", рекао је Вучић.

Истакао је да се то ради иако је напољу топло и напоменуо да па пола грађана у становима држи отворене прозоре јер је у њима претопло.

"Шта их брига када држава плаћа гас, држава ће да нађе паре. Мислим и на људе у топланама, као и на власти на локалном нивоу", истакао је Вучић.

Каже да очекује велике проблеме током зиме, али не и рестрикције.

"Не правимо планове за рестрикције, јер нам велики посао завршавају гасне електране", рекао је Вучић и додао да мисли на панонске електране, ТЕ-ТО у Новом Саду, Панчеву и делимично у Зрењанину и Сремској Митровици.

Напоменуо је да сви термоблокови сада раде, осим што је искључен блок Б2 у Обреновцу који би требало да буде укључен за 36 сати.

Оба блока у Костолцу раде, електрана Морава ради перфектно, и даље нам поље Е у РБ Колубара није отворено како треба са три стране... , каже Вучић.

Додаје да је ипак, како је рекао, помало оптимиста и да ћемо прегурати зиму, јер је држава много тога предузела, прву, другу, трећу и четврту "линију одбране".

"Послао сам БИА да провери колико стварно има гаса у Банатском двору, проверио са мађарском службом такође, јер никоме ништа не верујем на реч", казао је Вучић.

Поручио је да се бори за нормалну и безбедну Србију, као земљу која ће имати изграђене, болнице, ауто-путеве, пруге...

"Борба, борба и борба за нормалну Србију, декриминализовану Србију и у којој ће родитељи моћи децу слободно да пуштају на улицу и знају да неће бити убистава по кафићима и ресторанима и да могу да рачунају на своју државу да ће увек да их заштити и земљу која ће даље да напредује, гради болнице, путеве, ауто-путеве, пруге. Србија ће 2025. завршити брзу пругу до Суботице и почетком 2026. идете у Будимпешту на ручак, за 2.40 минута од Београда до Будимпеште. Ускоро потписујемо са Европљанима и за брзу пругу Београд - Ниш. Ниш - Димитровград се завршава до краја 2024, а исто и Ниш - Брестовац", рекао је Вучић.

"Одустајање од пројекта Рио Тинто ми је највећа грешка и то не могу себи да опростим"

Вучић је поновио да се пројекат "Рио Тинто" не наставља, а да је његово мишљење да је Србија направила грешку одустајањем од тог подухвата, јер би донео напредак.

"Сад ће ови зелени, поново да протестују против литијујма. А, против чега? Нема литуијума, то је протест против мог слободног мишљења. Ја не могу да верујем шта смо урадили. Можете да ме убијете, али не можете да промените моје мишљење", рекао је Вучић.

На констатацију да део грађана тражи трајну забрану ископавања литијума, Вучић је приметио да би ономе ко тако нешто одлучи, могли да ставе "лудачку кошуљу", јер би се одрекао 100 милијарди, западне Србије, која ће да нестане.

"У целом Подрињу нема 100.000 људи и тај се део празни. Надам се да ће за пет 10 година бити неко паметнији, јер не постоји земља која се тога одрекла", рекао је Вучић.

На питање наставља ли се тај пројекат, одговорио је "не".

"Не наставља се ништа. Ја говорим шта ја мислим, а нити ме ко слуша, нити ме ко пита", додао је он.

Председник је додао да је пројекат требало да буде реализован по свим највишим европским и светским стандардима, уз максималну заштиту животне средине.

"Све најбоље да буде урађено, али да се одрекнете тога? То само код нас постоји. Замислите да у Лозници заврши пет милијарди, 200.000 становника би имао тај град", додао је.

Вучић је указао да се иза протеста крију лични, партикуларни интереси.

"Баш њих брига за Србију. Бајке причају људима. Покажите ми земљу која се одрекла литијума или нечега трајно. Нафте, гаса? Коначно нас Бог погледао, да имамо неку компаративну предност, када немамо море. То ми је највећа грешка у ових 10 година, коју не могу да опростим. И не видим начин да је исправим", рекао је Вучић.

Хране имамо, економија нам је снажнија и отпорнија

Вучић је изјавио да грађани Србије неће имати проблема по питању снабдевености храном, додајући да је и српска економија близу рецесији, али да је наша економија много отпорнија и снажнија.

"Очекујем да буде великих проблема у снабдевању хране у целој Европи, а код нас биће у реду. Све што нам је потребно за живот имамо. Купили смо много, обезбедили смо много, потрошили смо много пара, као прави домаћини, имамо свега", рекао је Вучић.

Каже да ће све економије улазити у рецесију и да се и Србија полако приближава томе.

"Али, наша економија, када је поредите са регионалном, много је снажнија и отпорнија. Нећемо бити ми први који ће да пропадну, захваљујући снажној економији, реформама", казао је председник.

Додаје да нам сада престоје огромне и тешке реформе у сфери енергетике и указује на то да да "ћемо морати да изгурамо".

На констатацију да је Мађарска изгубила стотину милијарди евра због санкција Русији, Вучић каже да је Србија изгубила много пара, преко 10 милијарди, од чега директно на енергетици 4,5 или пет милијарди.

"И то расте и за то смо морали да будемо спремни и то после короне, ништа нас није заобишло, а земља смо чија економија најбрже расте, у најтежим условима, земља најбоље напредује по свим параметрима", каже председник.

"Одлука да не уведемо санкције Русији промишљена"

Вучић је изјавио да Србија није увела санкције Русији јер је то наша политика и добро промишљена одлука, те да смо због тога морали да издржимо тешке притиске, али да се наша земља показала снажнијом и озбиљнијом него што су многи мислили.

"Нисмо увели санкције, јер је то одлука наших државних органа. То је добро осмишљена одлука, то је добра политика. Политика која осуђује напад на суверену државу као што је Украјина зато што тиме штитите јавно право. Тиме држимо и чувамо позицију Србије, како бисмо после тога могли да бранимо напад на нашу земљу који је био 1999. године и да га називамо нападом и агресијом", рекао је Вучић.

Он је додао да мисли да није било добро да уводимо санкције Русији зато што знамо ко је све нама уводио санкције и знамо колико је то лицемерно.

Како је рекао, увели су нам санкције, земљи која није крочила на тло неке друге земље, а они су брутално крочили на нашу територију и убијали наше људи и децу и још нам уводили санкције и сада ми, како је додао, треба да се прикључујемо том лицемерју.

"Мени није проблем да када дође тренутак, објасним људима да морамо, али Србија је показала да има довољно снаге и памети да то издржи. На ужас и жалост свих оних који су сматрали да ће у томе да нађу разлог за нападе на српску државу и политику па у томе нису успели. Српска држава се показала снажнијом, озбиљнијом и одговорнијом и ми желимо да чувамо своју самосталност, слободу и независност", рекао је председник Србије.

Он додаје да смо издржали тешке притиске 270 дана због тога што нисмо увели санкције Русији, а, како је рекао, неки су током кампање говорили да ће Вучић да попусти првог дана после кампање, а првог дана после кампање они су попустили.

"Неки ме нападају да тврдоглаво не желим да уведем санкције, али ја тврдоглаво инсистирам на заштити интереса Србије и српског народа, грађана Србије. Тврдоглаво инсистирам на самосталности и слободарској политици Србије и то је оно што желим да оставим иза себе", поручио је Вучић.

Он додаје да не жели да Србија има политику какву смо, како каже, имали раније, политику кметске душе где пристајемо на све захтеве других сила да би се њима додворили, да би неки сачували своје позиције, а да, при томе, не мисле на интересе своје земље.

Како Вучић наводи , ми смо некада куцали на врата амбасада да им понудимо и оно што они нису тражили од нас.

"Нису они тражили од нас да уништавамо баш све. Нису они од нас тражили да истопимо тенкове и тешко оружје, да уништавамо и стреле, игле, зоље, осе, све што би могло да оштети неки ваздухоплов или оклопно возило. То смо самоиницијативно уништавали желећи ваљда да дамо допринос човечанству у разоружању. Смејао нам се цео свет", тврди Вучић.

"Не разумеју људи да ја живим за историју"

Вучић је рекао да га занимају пре свега резултати које држава остварује у последњих 10 година, већа примања, девизне резерве, а мање релативизација претњи упућених њему и његовом сину, што га, каже, свакако боли када о томе чита, али је свестан да нема Србина који није убијен или страдао, само зато што је био прогресиван.

На питање да ли му смета релативизација и подсмех, када је реч о претњама њему или његовом сину, Вучић је констатовао да је подсмех постојао и када се говорило о већим платама, па се сада више нико не смеје.

"Да ли ме боли када неко хоће да ми убије дете, а читам то, када кажу најозбиљније убице, наравно да ме боли. Баш ме брига за политичке и медијске кретене. Не разумеју људи да ја живим за историју, шта ће да остане иза мене", рекао је Вучић за ТВ Прва.

Указао је да су 2012. године девизне резерве биле 5,5 милијарди евра, а сада су 14,3 милијарде, и то после поплава, две године корова вируса, рата у Европи...

"То је 158 одсто више. Имали смо 14 тона злата, сада имамо 38,5 тона, готово утростручено. Просечна плата била је 303 евра, почетком следеће године биће 735-740 евра", истакао је председник Србије.

Навео је и да нам рат у Украјини много квари, те да не може да каже када ће моћи да почне реализација неких планираних пројеката, на чему се свакако ради.

"Све пројекте који су у току, радимо, мучимо се, издржавамо. Ви мене не питате да ли ће бити струје, јер ће је бити, док Немци сада говоре о краћим искључењима. Имамо соли, шећера, брашна, свега довољно. То су резултати, мене то интересује", рекао је Вучић.

Упитао је и ко је код нас био посебно значајан, а да није тешко страдао.

"Увек су људи били против Срба који су били испред нас, успешнији, који су боље штитили наше интересе. Никола Пашић није убијен, али ко се није окренуо на страну Анте Трумбића. Кнеза Милоша нисмо убили, али смо га протерали, човека који нам је све донео. Карађорђа смо убили, Михаила Обреновића убили, Александра Обреновића убили, лозу смо им затрли. Кога нисмо убили или живог сахранили ко нам је био добар", констатовао је Вучић.

ГЗС/ Танјуг

 
PODELI:


Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


penzije decembar povecanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

 • Vlade Kremić iz UŽICA dipl.el.inž

  I ovim kretenima što su protiv MHE trebs obući ludačku košulju,treba mu struja a ruši potočnu HE koja je suvo zlato i daje ti struju džabe •     


   

  © Глас Западне Србије
  Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
  032 347 001
  redakcija@glaszapadnesrbije.rs

  Импресум

  Статистика сајта:
  Прес: 157.690.916 посета
  Тренутно на сајту: 210 посетилац(a)