Милан са Власине послао боровнице у Глас западне Србије 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Милан са Власине послао боровнице у Глас западне Србије
Trenutno na sajtu: 349       |       Podeli:
06.09.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Милан Стојиљковић са Власинског језера код Сурдулице, један од пионира у послу са високожбунастом боровницом у Србији,

који ову племениту воћну врсту гаји на 50 ари по строго еколошким правилима, поштујући окружење, обрадовао нас је рано јутрос пославши преко пријатеља у Глас западне Србије у Чачку торбу укусних плодова, доказујући тиме да је и вредан и добар човек.

Иначе, на простору Србије високожбунаста боровница гаји се на око хиљаду хектара, а почетни кораци су начињени у Ариљу 2006. године на површини од 10 хектара. Пројекат је урадио Институт за воћарство из Чачка а аутор и руководилац био је тадашњи инжењер из те куће Александар Лепосавић, који је у међувремену докторирао управо на узгоју боровнице.

Српска боровница спремна за извоз, фото Г. Оташевић

Због повољности агроеколошких услова, високожбунаста боровница у Србији стиже у време када је нема на светском тржишту због чега су наши произвођачи у повољнијој прилици и постижу бољу цену.

Највећи део овогодишњег рода откупљен је по цени од 4,5 евра по килограму за произвођаче а пласира се у свежем стању на најзахтевнијим тржницама Европе, Америке и Азије.

Упркос чињеници да је реч о младим засадима, српски произвођачи постижу рекорде а један од најбољих је Љубиша Милијановић из Миросаљаца код Ариља који боровницу гаји на површини од 3,5 хектара. Постиже и више од 15 килограма по жбуну, а на једном хектару расте 2.300 биљака.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.360.038 посета
Тренутно на сајту: 350 посетилац(a)