Бисерје Драгачева 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Бисерје Драгачева
Trenutno na sajtu: 1380       |       Podeli:
24.04.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Милоје Стевановић (69) је у збирци од 28 приповедака „Спомени дужи од живота” окупио драгачевске умнике и губитнике,

претке и потомке, испричане и неказане повести и све то описао језиком наших драгих претеча.

Привредник из Београда низао је ово свезнање прошлости мимогред, ноћу кад оконча прве послове, и стигао чак до своје 14. књиге, непоновљиве по много чему. У њој бораве воденичари и електричари, стрине, ујне, рабаџије и косци, кметови и четници, судије, правда и неправда. То је реалистична проза, ослоњена на збиљске људе и чињенице, често потцењивана али и увек сврставана у један од најзахтевнијих праваца у књижевности. Украшена је уводним словима Милосава Славка Пешића и професора др Драгољуба Петровића, и словаром на свршетку, са хиљаду објашњених завичајница.

Рецимо, ко је авашас, шта значи гронутуи или достоверити, ко је начоклешен или шта вам се догодило ако сте попанути. Приповетка „У име народа” овако креће: „Пожурде, жено, шта туцаш ваздан, виш да ћу д окасним – вели Мијодраг Миланки, а она му не да да иде међ људе нако како му драго, ко нека аветиња. Знаш како е казанао, жена човека носи на лицу а човек жену на кошуљи…”

Гвозден  Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.991.127 посета
Тренутно на сајту: 1380 посетилац(a)