Вучић: О премијеру после избора 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
Вучић: О премијеру после избора
Trenutno na sajtu: 612       |       Podeli:
23.03.2017 | 0 коментар(а)



Вучић је у емисији ТВ Прва „Прва тема“ рекао да никада није помињао породицу ниједног председничког кандидата, иако је његова породица годинама на удару у јавности.

Погрешио је мој пријатељ, мој добри и талентовани колега, јер је желео да им одговори, рекао је Вучић, коментаришући оптужбе Миленка Јованова на рачун Наташе Јеремић.

Вучић је објаснио да је та реакција уследила након што је један члан његове породице облаћен на телевизији. Чак и када је изубијан пред камерама, мој брат је критикован, навео је Вучић и поручио да ће наставити позитивну кампању док његови политички противници показују мржњу према њему.

Говорећи о економији, Вучић је оценио да међу јавним предузећима највећи ризик представља Електропривреда Србије.

То нема никакве сумње, али су се сада одмакли од ризика да своје проблеме превале на буџет. Сада немају проблема са ликвидношћу, али имамо проблема у остваривању јавних набавки у ЕПС. Србијагас је мали да би нам био кључни проблем и не може да направи ни петину могућих проблема у ЕПС, сматра Вучић.

Он је оценио да је Влада од 2014. кренула у најодлучније и најболније реформе.

Много тога нам предстоји, много тога важног је урађено. Нико не спори да имамо пуну макроекономску и фискалну стабилност и смањење дефицита до 1,4 одсто. Имамо и драстично смањење незапослености и ту се приближавамо просеку Европске уније, истакао је Вучић.

Што се тиче пословног амбијента, додао је, Србија је најбрже напредовала у претходне три године због скраћења процедура и бржег издавања грађевинских дозвола.Пред нама су сада реформе јавних предузећа и пореске администрације, казао је Вучић и истакао да је сагласан са председником Фискалног савета Павлом Петровићем да треба смањивати јавни дуг како би се подстакао економски развој.

Мислим да је решење у конторлисаном повећању плата и пензија да бисмо могли да смањујемо јавни дуг, оценио је Вучић у емисији у којој су гости били Павле Петровић и професор Економског факултета Драган Ђуричин.

Вучић је нагласио да је у овом тренутку кључно обезбедити веће стопе раста, јер нам очекиваних три и по одсто у овој години није довољно.Да бисмо убрзано пристизали земље ЕУ треба нам између четири и пет одсто годишње, због чега треба да пронађемо изворе раста, оценио је Вучић, додавши да Влада помаже улагање у домаћу производњу, и то подједнако домаће и стране инвеститоре.

Вучић се сагласио са Петровићем да је ефикасност правосуђа на ниском нивоу, да има безброј проблем и да је то значајан недостатак.

Стране директне инвестиције су далеко изнад регионалног просека, али је тачно да су изостале значајније инвестиције у домаћем привредном сектору, рекао је Вучић и подсетио да се дају никада повољнији кредити за покретање посла и за пољопривреднике и за ИТ сектор. Вучић је истакао да се његова влада бори да сачува Бор и Мајданпек, како би спасила источну Србију.

У РТБ смо у минусу 1,1 милијарду евра и камате су огромне. К лечим на коленима и молим Кинезе да уђу у Бор, то је место где крваримо, ту нам тече крв сваког месеца, указао је Вучић, прецизирајући да ће нас та компанија коштати 300 милиона евра. Вучић је истакао да због тешких, али неопходних мера које спроводи очекује да једног дана буде слављен као Герхард Шредер у Немачкој.

Председник Фискалног савета Павле Петровић је оценио да су ризици велики јавни дуг, који износи 74 одсто БДП, и нереформисана јавна предузећа. Недовољне инвестиије су основни проблем српске привреде. Оне сада износе око шест милијарди евра, а требала би буду осам и по милијарди да би се обезбедо пожељни раст. Стране инвестиције су важне, али је најважнији домаћи привредни сектор, јер би он кроз улагање и запошљавање морао да обезбеди трајни раст, оценио је Петровић.

Једна од фундаменталних реформи је владавина права. Велики инвеститори ће се увек снаћи, али мала и средња предузећа не инвестирају довољно због слабог правног оквира и лоше инфраструктуре. Дугорочни рад на институцијама и владавини права је пресудан за инвестиције, објаснио је Петровић.

Он је указао да се Србија суочава са дуговима у здравству који ће доћи на наплату, дуговима у локалним самоуправама, проблемима у Петрохемији и у РТБ Бору. Поред тога, и ЕПС мора да се трансформише и да постане ефикасна компанија, јер није решење само у п овећању цене струје, оценио је Петровић.

Професор Драган Ђуричин је истакао да је Влада добро урадила што је прво средила фискалну политику, али се сада поставља питање какве мере предузети да би се обезбедио већи привредни раст.

Извор: ФоНет




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.160.681 посета
Тренутно на сајту: 612 посетилац(a)