Ужичка полиција изрекла 260 мера против насилника у породици 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Ужичка полиција изрекла 260 мера против насилника у породици
Trenutno na sajtu: 523       |       Podeli:
14.12.2017 | 0 коментар(а)



Број кривичних дела породичног насиља на подручју Полицијске управе Ужице је умерено повећан, али то не би требало

тумачити као повећање тог вида насиља, већ као решеност жена да учесталије пријављују насилника.

То је оценио Саша Мисаиловић, начелник Полицијске управе која, осим Ужица, покрива и општине Ариље, Бајина Башта, Чајетина, Пожега и Косјерић, приликом округлог стола "Интензивном међусекторском сарадњом против насиља над женама у породици и у партнерским односима" који је, пре неки дан, организовала та полицијска управа.

Мисаиловић је рекао да је тај скуп једна од активности ПУ Ужице која учествује у акцији "Стоп породичном насиљу", коју је организовао МУП, а поводом међународне кампање "16 дана активизма против насиља над женама". Он је навео да су у спречавању насиља и поступању према насилницима учињени велики помаци, захваљујући Закону о спречавању насиља у породици који се примењује од 1. јуна ове године.

- До 15. новембра ужичка полиција је изрекла око 260 хитних мера, међу којима је и 170 мера удаљења учиниоца како не би могли да контактирају са жртвом, док је у 90 случајева изречена хитна мера удаљења из стана, саопштио је Мисаиловић и истакао да та управа поседује капацитете за решавање проблема породичног насиља и да је за такве процедуре обучен велики број полицијских службеника.

Осим припадника полиције, том скупу, на коме је указано на потребу што ефикасније интерсекторске сарадње у решавању породичног насиља и насиља у партнерским односима, присуствовали су представници судова, тужилаштава, здравствених и образовних установа, центара за социјални рад, Школске управе, Женског центра Ужице и други учесници.

- Није срамота пријавити насиље, већ је срамота бити насилник, поручио је Мисаиловић и позвао жене да не пристају на насиље и да пријаве насилнике.

У Златиборском округу сигурна кућа постоји само у Прибоју и у њој има осам места за жене и децу жртве породичног насиља. Према подацима Женског центра Ужице, том округу је потребно још око 30 места, па су Удружене жене Златиборског округа недавно покренуле иницијативу за изградњу регионалне сигурне куће. Прикупљено више од 2.500 потписа и стално расте број грађана који подржавају ту иницијативу, која би требало да буде упућена Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања. Ускоро би требало да буде отворен и рачун у банци на који би грађани и предузећа могли да уплаћују новац за ту намену.

Иначе, у оквиру Женског центра Ужице постоји СОС телефон - 0800 333 445 за жртве насиља у породици којима се нуди психолошка и правна подршка, а позиви су бесплатни за све мреже фиксне и мобилне телефоније.

Извор: Данас, Н. Ковачевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.412.296 посета
Тренутно на сајту: 523 посетилац(a)