Ауто-гас возачима све неисплативији 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Ауто-гас возачима све неисплативији
Trenutno na sajtu: 340       |       Podeli:
24.01.2015 | 0 коментар(а)



Према прогнозама, после прошлогодишњег стрмоглавог пада, цене сирове нафте у првом тромесечју

ће стагнирати. У Удружењу нафтних компанија Србије за прву половину године најављују и мировање цена деривата на пумпама. Међутим, нафташи указују и да је због повећања акциза вожња на ауто-гас све неисплативија. Вожња на бензин је најјефтинија.

Рачуница са пумпи показује да је од јула прошле године, цена безина нижа за 25 динара, дизела за 16 а гаса за аутомобиле осам динара. Литар безина у просеку кошта један евро.

"Ја мислим да се цена неће мењати све док цена сирове нафте буде у опсегу 50 долара по барелу. Док је овај ниво цена нафте ја не очекујем да дође до драстичних промена цена у малопродаји", сматра Божидар Рајић, председник УО Удружења нафтних компанија Србије.

Нафташи оцењују да је могло да буде и јефтиније да није било повећања акциза. То се највише одразило на цену гаса за аутомобиле, јер је прошле године промет пао за чак за 13 одсто. Литар плина кошта око 76 динара, и та цена више није исплатива како кажу, ни њима ни возачима.

"Ја возим ауто на нафтни течни гас, односно плин. Чујем да је од Нове године и атест на неких 20 хиљада поскупео, а да не причам о квалитету. Сулудо је више возити се на плин", прича један од возача из Пирота Саша Бранковић.

Упућени кажу и да се вожња аутомобила који користи гас не исплати и због трошкова одржавања ауто-гаса.

"Шта се сада дешава? Ја кажем, ако могу да купим бензин који ме кошта 100 динара, а ауто гас 70 - моји трошкови додатни и повећана потрошња ми каже да не треба то да користим. А између осталог и уредно одржавање ауто-гаса је захтевније", указује Петар Гоња из Удружења нафтних копанија Србије - "Стандард гас".

Иначе, потрошња безина и дизела у 2014. повећана је за око два одсто, а захваљујући сталним контролама Србија је готово зауставила и сиво нафтно тржиште.

Извор - РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.141.606 посета
Тренутно на сајту: 340 посетилац(a)