Сутра о амандманима на закон о потпомогнутој оплодњи 


Majsko vreme i danas varljivo: Promenljivo oblačno, a u pojedinim delovima zemlje obilnije padavine              Đedović potpisuje memorandum za projekat fabrike solarnih panela              Danas jedni slave Dan pobede nad fašizmom, a drugi - Dan Evrope              Srednjoškolci koji izaberu dualni model će dobijati od države 5.000 dinara mesečno              Crvene mrlje plutaju Limom              Opština Lučani raspisala poziv za predloge kandidata za opštinska priznanja             

 
Сутра о амандманима на закон о потпомогнутој оплодњи
Trenutno na sajtu: 253       |       Podeli:
24.04.2017 | 0 коментар(а)



Скупштина Србије почеће сутра расправу о 57 амандмана поднетих на Предлог закона о поступцима биомедицински потпомогнуте оплођење,

који предвиђа оснивање банке репродуктивних ћелија и ткива, и чување ембриона.

Одредбе тог законског предлога односе се на брачне и ванбрачне партнере, жене без партнера или појединце који чувају своје полне ћелије за будућу потпомогнуту оплодњу.

Нова решења утврђују правила рада и државних и приватних клиника, такозваних центара за биомедицински потпомогнуту оплођењу, банака дарованих репродуктивних ћелија и ембриона, управе за биомедицине и инспекцијске службе.

Предвиђено је да супружници или ванбрачни партнери имају могућност даровања ембриона који су настали у поступку вантелесне оплодње, а од којих су одустали, уз обавезно спровођење јасне процедуре.

Та процедура подразумева пристанак оба супружника, односно ванбрачна партнера за давање ембриона, као и правно и психо-социјално саветовање.

Даривање репродуктивних ћелија или ембриона је добровољно, а неће се наплаћивати паровима киоји их буду користили за добијање потомства.

Право на чување репродуктивних ћелија, односно ткива имаће и малолетници за које постоји опасност да ће трајно остати неплодни због медицинских разлога.

Када је реч о замрзавању ембриона, тај поступак требало би непосредно да смањи стопу близаначких трудноћа, која са собом носи повећан ризик по мајку и плод, с озбиром да ће парови имати могућност да чувају ембрионе из претходних покушаја вантелесне оплодње.

То значи да се парови могу одлучити за враћање мањег броја ембирона приликом првог поступка вантелесне оплодње, а да преостале замрзну и искористе у наредном постуку.

У начелној расправи прошле недеље посланици владајуће коалиције и опозиције сагласили су се да је Предлог закона о биомедицински потпомогнутој оплодњи важан у лечењу неоплодности, с обзиром да се повећава број жена и мушкараца који не могу да имају децу, а полемисали су и о сурогат материнству, које је и даље забрањено у Србији.

Посланици треба да размотре и 24 амандмана на Предлог закона о трансфузијској медицини.

Извор: Танјуг




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.660.150 посета
Тренутно на сајту: 254 посетилац(a)