Петковић: Ужичка тврђава након реконструкције постаће највећа туристичка атракција 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Петковић: Ужичка тврђава након реконструкције постаће највећа туристичка атракција
Trenutno na sajtu: 380       |       Podeli:
01.11.2017 | 0 коментар(а)



Ужице – У току су завршни послови на реконструкцији прве фазе ужичког Старог града. Раднике фирме

,,МДМ Кров” из Новог Пазара који врше конзервацију, посетили су директор Завода за заштиту споменика из Краљева Иван Милуновић и градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

,,Прва фаза се састоји од конзервације и делимичне реконструкције Горњег града и дела Средњег града, а наредне фазе ће обухватати и реконструкцију Водене куле што нам је један од најважнијих послова. Процена је да ће ти радови бити око 70 милиона динара”, наводи Петковић додајући да ће им требати још доста помоћи из надлежног министарства.

Министарство културе и информисања помогло је прву фазу са непуних шест милиона динара.

,,Захвални смо и руководсту као и запосленима из Завода за заштиту споменика из Краљева који су подржали идеју из Градске управа Ужица и који су се изборили заједно са министарством да ове године од свих споменика културе ужички Стари град буде одабран као пројекат који се финансира са највише средстава из министарства”, рекао је Петковић.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић, фото: Принтскрин

Завод за заштиту се још давне 1973. бавио конзервацијом ових зидина и ти пословни су трајали до 1980. У међувремену зуб времена је урадио своје.

,,Ово је први корак да ова конзервација буде дугорочно одржива и прилика да идеја Градске управе буде остварљива, да Ужички стари град постане највећа туристичка знаменитост града”, рекао је Петковић.

Директор Завод за заштиту споменика културе Краљево Иван Милуновић истакао је да се за ову годину завршава рад на пројекту који је Завод ставио на листу приоритета, а то је реконструкције ужичког Старог града у нади да ће се наставити и следеће.

,,Ради се о једном вишегодишњем пројекту који изискује озбиљна финансијска средства. Ми смо успели максимално да их искористимо и да конзервирамо Горњи град, оно што недостаје је постављање инфо табли и заштитних ограда како би био безбедан за посетиоце. Извршено је дерсовање зидова и обнова главне куле до првог етажа. Где ће бити постављен један плато са заштитном оградом који ће служити као видиковац”, рекао је Милуновић.

Директор Завод за заштиту споменика културе Краљево Иван Милуновић, фото: Принтскрин

Он се нада да ће министарство определити средства и за следећу годину и наредну фазу на Средњем граду и да ће полако доћи до Водене куле ге се планира постављање лифта како би се повезао Горњи град са фидроцентралном и Ђетињом.

,,Ништа од овога не би било да немамо добру сарадњу са локалном самоуправом.

Оно што у наредно периоду треба да се уради јесте да се повери одржавање неком Јавном предузећу и некој инситуцији која би одредила кустоса за вођење туристичких тура. Наравно потребни су и чувари за културна добра да не би дошло до даље девастације која је проузрокована људским фактором”, закључује Милуновић.

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.460.297 посета
Тренутно на сајту: 380 посетилац(a)