Ухапшено пет особа због извоза страног воћа у Русију 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Ухапшено пет особа због извоза страног воћа у Русију
Trenutno na sajtu: 326       |       Podeli:
20.02.2019 | 0 коментар(а)



Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, ухапсили су пет особа које су осумњичене

да су увозиле воће из Грчке, израђивали за њега лажну документацију и потом га, као производе српског порекла, продавали на тржишту Русије.

Ухапшени су одговорно лице предузећа „Цоја Промет" А.Ц. (1956) и заступник тог предузећа А.Ц. (1983), одговорна лица предузећа „Цитрум АКЗ" Н.Ц. (1982) и З. Ц. (1957), као и одговорно лице фирме „Д&Б Транс" Б.К. (1977), саопштио је МУП.

Те особе су ухапшене због основане сумње да су починили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, прање новца и пореска утаја, а полиција је акцију спровела у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, Пореском управом и Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Они се терете да су противправно прибавили имовинску корист у износу од 193,8 милиона динара, саопштила је Пореска управа.

Због сумње да су починили кривично дело прање новца, тиме што су помогли у сачињавању лажне документације, надлежном тужилаштву приведена су и 54 пољопривредна произвођача са територије Београда, Крагујевца, Смедерева, Смедеревске Паланке, Тополе…

Кривична пријава је поднета и против привредног друштва „Цоја Промет“.

Сумња се да су двојица ухапшених из предузећа „Цоја Промет“ током 2017. и 2018. године, преко три привредна друштва из Београда, Алексинца и Прешева организовали увоз брескви и нектарина из Грчке и за то воће, преко пољопривредних добављача, сачињавали лажну документацију о наводном откупу, како би га приказали као домаће.

Сумња се да су потом брескве и нектарине, преко предузећа „Цоја Промет“, извожене у Руску Федерацију, супротно споразуму о слободној трговини између две земље и Уредби о евиденцији извозника воћа и поврћа у Руску Федерацију.

На тај начин, како се сумња, привредном друштву „Цоја промет“ прибављена је противправна имовинска корист од око 105 милиона динара.

У саопштењу Пореске управе наводи се да је неоснованим повраћајем ПДВ-а и неплаћањем пореза на добит, држава оштећена за 13.831.831 динара.

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.467.903 посета
Тренутно на сајту: 326 посетилац(a)