Како слави самотњак на Јелици 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Како слави самотњак на Јелици
Trenutno na sajtu: 340       |       Podeli:
09.09.2018 | 0 коментар(а)



Караула на Јелици – У испосници на врху Јелице, живећи у богомољи где се један човек тешко окрене, данас је крсну

славу обележио једини житељ тог храма, схимонах Арсеније Пејичић. У част преподобног Пимена Великог и домаћинства литургију је пред олтаром овог усамљеничког манастира служио Николај Николић, хорепископ Епархије рашко – призренске у избеглиштву.

Арсеније је до пензионисања био артиљеријски потпуковник српске војске, а затим се предао молитви. Шест година самује на Јелици, у беспуту, а лане му је на мобу саграђена та мала испосница, колико да не кисне. Али, задовољан је, има три кошнице са пчелама, мали пластеник с поврћем и 20 притака парадајза напољу. Тако опастаје, али никад се не би пожалио.

- Срећан сам, кад нисам у молитви онда радим па на смену – каже схимонах Арсеније за Глас западне Србије.

Потпуковник је позвао извештача Гласа западне Србије на славу јер су, поред другог, заједно били на ратиштима по СФРЈ 1991, а Пејичић је касније, (1999) водио своју јединицу у одбрани Космета против српских душмана.

Моли нас да, у планинској тескоби, седнемо у две софре, прво гости, за њима домаћи. А за послужење не беше проблема. Милоје Стевановић није могао да дође али је заповедио да се донесе из КМН – а.

ГЗС/ Г. Оташевић

Света литургија коју држи хорепископ Николај, фото: Г. Оташевић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.378.137 посета
Тренутно на сајту: 341 посетилац(a)