Стара Рашка дванаести пут на „Јаворској манифестацији” 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Стара Рашка дванаести пут на „Јаворској манифестацији”
Trenutno na sajtu: 352       |       Podeli:
09.07.2019 | 0 коментар(а)



Ивањица, Нова Варош - Када су људи из Хуманитарне организације „Стара Рашка“ из Београда 2008. године основали на Јавору

Сабор српске омладине из матице и расејања мало је ко веровао да ће ова манифестација постати државна и да ће изаћи из оквира Србије.

Има Јавор своју бурну историју, какву нема ни једна планина у Србији. Његова новија историја везана је за Јаворске манифестације од 2008. године па надаље и обележавање Јаворског рата 1876-1878. године. Томе треба придодати изградњу Цркве спомен-костурнице ратницима Јаворског рата и асфалтирање пута преко Јавора, чији је пројекат чекао на реализацију 100 година. Ту нову историју Јавора исписала је Хуманитарна организација „Стара Рашка“, која је за свој рад одликована Орденом Светога Саве. Последњих година покровитељ манифестације на Јавору је председник Србије, а манифестација је ушла у календар Војске Србије. До сада је у културно-уметничком програму Сабора учествовало око 70 ансамбала српских културно-уметничких друштава из матице и расејања, а гледало више од 100.000 људи.

„Јавор 2019.“ на Петровдан 12. јула биће прилика за саборност старих и младих, да освеже старо памћење и урежу ново за нека будућа времена.

Манифестација почиње у 09.00 часова литургијом у Цркви спомен-костурници српским ратницима Јаворског рата. Од 10.00 до 11.30 часова је одавање почасти борцима Јаворског рата и полагање венаца на споменик мајору Илићу на Јавору и спомен обележје на Калипољу. Од 12.00 до 15.00 часова траје Сабор српске омладине из матице и расејања, у коме у културно уметничком програму поред осталих учествују и ансамбли из матице и дијаспоре. После званичног програма наставља народно весеље.

Ову традиционалну националну манифестацију организују општине Ивањица, Нова Варош и Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда, под покровитељством председника Србије Александра Вучића.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.362.656 посета
Тренутно на сајту: 353 посетилац(a)