Нешић: Рад јавних прeдузећа мора бити унапређен (ВИДЕО) 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Нешић: Рад јавних прeдузећа мора бити унапређен (ВИДЕО)
Trenutno na sajtu: 446       |       Podeli:
29.10.2018 | 0 коментар(а)



Ужице - Град Ужице је ове године према речима заменика градоначелника Немање Нешића рекордер у изградњи и обнови инфраструктуре.

Пре свега имајући у виду ниво средстава која су издвојена из локалног буџета за те намене, али и инвестиција које су реализоване уз удруживање са локалним заједницама и уз подршку ЈП „Путеви Србије”.

„Доста је путева асфалтирано, а многи су и реконструисани како у градском тако и у сеоским месним заједницама. То је уобичајени ниво активности које се из године у годину повећава, као и новац који издвајамо из буџета. Потребе су веће од могућности, али ове године је већи проблем био са фирмама које су требале да испрате наше инвестиционе потребе у том пољу, па су одређени уговори пренети у 2019”, рекао је Нешић.

Велики пројекат за град Ужице ове године свакако је и завршетак изградње друге фазе фабрике воде на Церовића брду укупне вредности од преко 7 милиона евра.

„Пројекат водоснадбевања је од стратешког деценијског значаја и узимајући у обзир актере који су били укључени, ниво организације и подршке коју су пре свега дали Влада РС и председник Александар Вучић успели смо да ове године остваримо нешто што је у првих мах било тешко. Почетком наредне година кренуће се са пробним радом како би се у што краћем року вратимо на систем водоснабдевања са акумулације Врутци. То је план који је првобитно био постављен. Узимајући у обзир специфичност технолгије и сложености целог поступка крајње би било незвахално одређивати тачан месец и датум пуштања, јер треба цело ЈП и струка да се прилагоди на нову технологију прераде воде”, казао је Нешић.

Он сматра да се могло постићи много више у унапређењу јавних предузећа, као што се урадило у другим областима.

„Чињеница јесте да смо пре свега захваљујући градоначелнику Тихомиру Петковићу постигли да наша сва јавна предузећа буду финансијски стабилна и да квалитет услуга буде на добром нивоу. Читав јавни сектор у Србији има простора за унапређење то је опште позната ствар, али са друге стране морамо бити реални јер је то најсложенији и најосетљивији посао. Последње две године смањили смо број запослених за 200 истовремено задржавајући ниво услуга. Највећи проблем је код директних извршиоца, људи који су на терену. Нама је закон о запошљавању у јавном сектору, о максималном броју запослених, препрека да људе који су нам најпотребнији запослимо. Са друге стране имамо за административне раднике одређене планове. Иначе, ми имамо два јавна предузећа која у осталим градовима не постоје као таква, то је предузеће за изградњу и одржавање путева `Нискоградња` и предузеће ЈП `Стан` које се бави одређеним услугама које су у највећем броју у локалним самоуправама препуштене тржишту и то чини неких 170 људи који нама у великој мери генеришу тих вишак запосленик”, истиче Нешић.

Према његовим речима град Ужице ће ову годину завршити са планираним и завршеним буџетом који је рекордан у апсолутном износу.

„Око три милијарде динара биће реализација за 2018, и отприлике ми идемо увек на реалнију процену и припрему буџета за наредну годину и ми ћемо га планирати на неких 2,7 или 2,8 милијарди, и кредитно задужење од 150 милиона. Међутим, важна ствар у вези кредита је да ће и у 2019. оно бити смањено. Ми нисмо ни близу неких градова у Србији који су претерано задужени ми смо на нивоу просека. Ужице је конципирано да има ту развојну компоненту, око 700 милиона је планирано за инвестиције у најширем смислу. И за наставак радова на комуналној и саобраћајној инфраструктури за наставак урбанистичког уређења центра града, планирамо и одређена средства за пројекат Стари град као и за високо образовање и спортске дворане. Такође, Ужице издваја и озбиљна средства за најосетљивије чланове становништва и културу где спадамо у градове који процентуално одвајају највише за ту област, скоро осам процента”, наводи Нешић.

ГЗС

 

 





PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.496.363 посета
Тренутно на сајту: 446 посетилац(a)