Нема одмора за копаче кроз планину 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Нема одмора за копаче кроз планину
Trenutno na sajtu: 414       |       Podeli:
13.01.2018 | 0 коментар(а)



Сврачково – Неимарске екипе на градилишту бране и акумулације „Ариље – профил Сврачково”

на Рзаву радиле су и читавог децембра на пробијању опточног тунела и темељног испуста, подизању водозахватне куле, и сабораћајнице Ц2, доноси Политика у штампаном издању. Набављене су и челичне цеви темељног испуста, пречника 1.400 милиметара, истовар на градилишту почео је 12. децембра.

Тако се ближи дан кад ће Рзав потећи тунелима испод планине, да би се у сувом кориту реке за то време подигла брана будућег језера за 27 милиона кубика беспрекорне планинске воде, намењене житељима Ариља, Пожеге, Лучана, Чачка и Горњег Милановца.

-Опточни тунел пробијен је у дужини од 162 са узводне и 42,75 метара са низводне стране. Ископано је, дакле, 204,75 метара, преостало још 40. Ископ темељног испуста стигао је до 121. метра узводно док се са низводне стране стало на 9,25 метара, због недостатка механизације и радне снаге. Укупно је пробијено 130, преостала још 74 метра – каже за „Политику” Зоран Бараћ, в.д. директора ЈП „Рзав” у Ариљу.

Код шахтног прелива и током децембра настављени су радови на бетонирању три хоризонтална шипа, од којих су два дугачка по 20 а трећи 14 метара. Пројектант ће касније дати коначно техничко решење за споран најнизводнији шип, који је краћи због неповољних геолошких услова на терену.

Процењена вредност бране и акумулације јесте 61,7, а до сада је уложено 17,5 милиона евра и највећа инвестиција у овом делу Србије све више добија на замаху. Бараћ вели да су током прошле године на овом градилишту изведени радови вредни 355 милиона динара, а план за ову је 439 милиона динара, и напомиње да je посао на градилишту настављен после Божића.

Извор: Политика, Г. Оташевић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.494.600 посета
Тренутно на сајту: 414 посетилац(a)