Град Ужице обележава „Европску недељу мобилности“ 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Град Ужице обележава „Европску недељу мобилности“
Trenutno na sajtu: 564       |       Podeli:
18.09.2020 | 0 коментар(а)



Ужице - Град Ужице и ове године учествује у манифестацији „Европска недеља мобилности“ која се на иницијативу Европске комисије обележава од 2002. године
Фото: ГЗС

у до 22. септембра бити обележена од стране преко 2700 градова у 49 земаља Старог континента, а Град Ужице је један од 29 градова у Србији који су се пријавили за ову манифестацију, наводи агенција РИНА.

Чланица Градског већа Града Ужица задужена за екологију навела је да је за ову тему одабран слоган „Изабери и покрени се“.

„Европска недеља мобилности је манифестација којом се промовишу алтернативни видови саобраћаја у односу на употребу моторних возила која користе фосилна горива као енергент. Циљ манифестације је унапређење животне средине, односно заштита животне средине у урбаним срединама.

Европска недеља мобилности добија на значају сваке године све више и расте из године у годину, не само у Европи, код нас, него и широм света. Циљ ове манифестације је промовисање употребе периоду од 16. до 22. септембра. „Мобилност без загађења за све“ је овогодишња тема Европске недеље мобилности која ће јавног превоза и бициклизма и пешачења, уместо употребе моторних возила. Овом манифестацијом жели се скренути пажња да је саобраћај један од загађивача ваздуха и загађивача животне средине у урбаним срединама, да је потреба да се смањи емисија загађујућих материја и да се повећа квалитет ваздуха.

Надам се да ћемо у Граду Ужицу успети са планираним активностима да наш град учинимо бар на неколико сати нешто здравијим, мирнијим и пријатнијим за све нас.

Кроз велики број планираних активности до 22. септембра обележићемо ову манифестацију, почев од промовисања путем медија, ЛЕД екрана на Градском тргу, градском сајту и фејсбук страници Града Ужица. Од данас ће бити отворена онлајн анкета за све наше суграђане у вези проблематике у саобраћају. У циљу остваривања комуникације између локалне власти и грађана ова анкета ће бити отворена од 17. до 30. септембра.

Ради промовисања коришћења јавног превоза, у вртићу „Полетарац“ на Царини у петак биће подељене маске за употребу у јавном превозу, односно у затвореном простору. Маске су рекламни материјал ове манифестације, а намењене су деци.

Значајно је да се повећа и квалитет живота кроз повећање броја зелених површина у свакој урбаној средини. Град Ужице је у фебруару покренуо акцију везану за повећање броја стабала у урбаној средини, „16000 стабала за 16000 ложишта“. Ова акција ће бити реализована у октобру, за сада нису подељена сва стабла, надамо се да ће се грађани у што већем броју одазвати овој акцији.

Да би подржали љубитеље природе, да би стимулисали наше суграђане, да што више пешаче, у недељу ће бити додела рекламног материјала у виду ранаца у клисури реке Ђетиње од 11 часова.

Као подршка овој манифестацији и подршка нашим суграђанима да не користе сопствене аутомобиле, бар када долазимо на посао, руководство Града Ужица ће у понедељак 21. септембра пешке доћи на посао, а 22. септембра ће Главна улица бити затворена за саобраћај од 16 до 23 сата.“

ГЗС / РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice manifestacija evropska nedelja mobilnosti

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.105.514 посета
Тренутно на сајту: 563 посетилац(a)