Хранилиште Кашан је извор живота за белоглаве супове, љубитељи природе чине све да заштите све јединке у кањону Милешевке 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Хранилиште Кашан је извор живота за белоглаве супове, љубитељи природе чине све да заштите све јединке у кањону Милешевке
Trenutno na sajtu: 345       |       Podeli:
21.02.2022 | 0 коментар(а)



Пријепоље – Белоглави супови су краљеви српског неба, са распоном крила од преко три метра и видети их у лету величанствен је призор.

Ове птице ретке су у Србији, а да би се број јединки повећао Удружење грађана Јадовник - оаза нетакнуте природе, покренуло је иницијативу да се заштити белоглави суп, у оквиру пројекта "Твоје место у Србији", који је финансијски подржала организација ОРКА. Започета је друга фаза, а пројектне активности ће трајати до краја фебруара 2022. године.

„Истражићемо моделе функционисања заштите белоглавог супа и друге доступне примере добре праксе у земљи и у окружењу и анализирати проблеме који постоје у области заштите белоглавог супа у Србији. Креираћемо реалистичан предлог успостављања и функционисања система заштите и управљања популацијом белоглавог супа на територији Озрен-Јадовник и регулисања статуса хранилишта Кашан“, рекла је за РИНУ координаторка пројекта Драгана Терзић.

У оквиру прве фазе подршке успостављена је сарадња са пољопривредницима и власницима кланица како би се обезбедило континуирано достављање хране. Визија пројекта је да се очува природа и биолошка разноврсност подручја Озрен-Јадовник.

„То желимо да постигнемо најпре кроз стварање услова за одрживу заштиту белоглавог супа – туристичког симбола Пријепоља и планине Јадовник, а затим и за све остале врсте које настањују ово подручје, попут медведа, вука и других врста животиња. Кроз остваривање ове улоге омогућиће се повезивање локалног становништва, туриста и свих посетилаца Јадовника са дивљом природом Србије, чинећи им природу доступном а у исто време водећи рачуна да она остане заштићена“, закључује Драгана.

Пријепољско удужење грађана Јадовник, оаза нетакнуте природе, већ више од једне деценије брине о хранилишту за супове и другу дивљач на том подручју. На тај начин доприноси се решавању проблема несанитарног одлагања отпада животињског порекла, тако што је обезбеђена његова природна рециклажа одвожењем на хранилиште Кашан.

„За деценију од успостављања хранилишта, колонија белоглавих супова се значајно повећала што потврђује оправданост постојања, а и мештани Јадовничких села имају разлога за задовољство. Наше удружење већ једанаест година храни дивље животиње и ретке птице на овој планини, због чега дивљач све ређе наноси штету мештанима у кањону Милешевке. Плес небеских краљева након оброка, са распоном крила и до три метра највећа је награда за све нас - изјавио је Вјекослав Јоксимовић, председник УГ "Јадовник".

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.383.624 посета
Тренутно на сајту: 346 посетилац(a)