Обележена годишњица страдања у Трезорима 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Обележена годишњица страдања у Трезорима
Trenutno na sajtu: 379       |       Podeli:
22.11.2019 | 0 коментар(а)



Ужице - Пре 78. година 22. новембра 1941. године у експлозији у Трезорима изгинули су радници Фабрике оружја и муниције и грађани Ужица,

који су се у подземне ходнике и тунеле склонили од бомбардовања. Данас је, на годишњицу њиховог страдања, служењем парастоса и полагањем венаца, одата почаст жртвама.

Након ослобођења Ужица у септембру 1941.године, због учесталих бомбардовања, по наређењу Врховног штаба, део једине фабрике у Европи те врсте која је производила оружје и муницију за јединице које су пружале отпор фашизму, пресељен је у подземне просторије изграђене непосредно пред почетак Другог светског рата за потребе трезора Народне банке Краљевине Југославије. Простор је адаптиран за потребе Фабрике оружја и муниције која је радила у три смене.

У левом делу тунела реконструисано је цивилно склониште за грађане који су се ту склањали од непријатељских бомби.

Одајући почаст жртвама, заменик градоначелника Ужица Иван Станисављевић је подсетио да је све до 22.новембра 1941.године, у периоду славне Ужичке републике, када је наш град био једина слободна оаза у Европи, у Трезорима организована производња пушчане муниције, пиштољске и панцирне муниције, пушака, специјалног оружја за Врховни штаб, ручних бомби, тромблона, нагазних мина, а уједно се поправљало и ремонтовало оружје.

„Од радника Фабрике оружја и муниције формирана је партизанска чета у саставу Радничког батаљона. Партизани су Трезоре користили све до трагичне експлозије у којој је изгинула читава смена радника и цивили који су се затекли у склоништу. Њихову жртву и допринос победи над окупатором никада не смемо да заборавимо.“-рекао је Станисављевић.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.154.993 посета
Тренутно на сајту: 380 посетилац(a)