Више десетина грађана МО изгубило животе 1999. године 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Више десетина грађана МО изгубило животе 1999. године
Trenutno na sajtu: 414       |       Podeli:
24.03.2017 | 0 коментар(а)



Чачак, Горњи Милановац, Ивањица, Лучани - Током НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. године,

на подручју четири општине Моравичког округа страдало је седам цивила, оштећен је или потпуно уништен велики број фабрика, кућа, болница...
Први напад на Чачак 1999. година, догодио се 25. марта гађањем аеродрома Лађевци, када је у селу Катрга оштећен један број објеката.

Током бомбардовања Чачка оштећени су или потпуно уништени Компанија "Слобода", телевизијски предајник на планини Овчар, Цер, Техничко-ремонтни завод, Нафтагас, Литопапир, 1. октобар ...

Страдали су и објекти болнице, вртића, школа, бројне породичне куће, поједине цркве, као и јездинско и придворичко гробље. Чачак је био на удару 11 пута, а у тим нападима је погинуло шест особа.

Прва жртва била је Милева Кувељић 04. априла и то приликом бомбардовања Компаније "Слобода", а неколико дана касније од задобијених повреда, у истом нападу, преминуо је Богдан Прокић.

У бомбардовању Техничко-ремонтног завода и Цера 10. маја погинуло су Драган Обренић (29), Велија Џемаиловић (44), Милош Јовчић (46) и Наско Ристић (50), а 12 особа теже и лакше је повређено.

На мети НАТО авијације било је и водоводно постројење Брезна код Горњег Милановца, као и репетитори на планини Рудник. У тој општини једна особа је изгубила живот.

У Лучанима је у највише оштећења претрпела хемијска индустрија "Милан Благојевић", а у Ивањици сателитска станица у Приликама. У тим нападима озбиљно је рањено неколико особа.

На подручју све четири општине Моравичког округа Чачка, Горњег Милановца, Ивањице и Лучана, у нападима су тада рањене 22 особе.

За време НАТО бомбардовања, 18 војника из Чачка је погинуло на Косову, а њих 52 су рањена.

На том простору је страдало и петоро Горњомилановчана. У нашем округу се дејствовало са више од 300 пројектила велике разорне моћи, а на чачанско село Бресница бацана је и касетна муниција.

Укупно 12 привредних и војних објеката гађано је 38 пута са око 220 пројектила, док је на 34 села бачено више од 70.

Највише пројектила пало је на подручју Чачка 120, Лучана више од 80, Ивањице 60 и Горњег Милановца око 25 пројектила.


Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.256.490 посета
Тренутно на сајту: 415 посетилац(a)