Старији од 65 година ће моћи да узимају и стамбене кредите 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Старији од 65 година ће моћи да узимају и стамбене кредите
Trenutno na sajtu: 454       |       Podeli:
21.04.2017 | 0 коментар(а)



Банке разматрају могућност да пензионерима омогуће да отплаћују кредите изнад досадашњих лимита, који се крећу од 75 до 80 година,

али то зависи од воље осигуравајућих кућа. У Србији има грађана старијих од 80 година који отплаћују стамбене кредите, а да ли ће то бити масовнија појава, знаће се ускоро, после разговора банака и осигуравајућих компанија.

Уколико се добије зелено светло пензионери, нарочито млађи, имаће могућност да поред готовинских и потрошачких узимају и стамбене кредите, уколико им то дозвољава висина пензије.

- Имам 63 године и отишла сам у пензију млада - прича М. Миладиновић, из Београда. - Хтела бих да купим кућу у околини Београда од 12.000 евра, али у банци у којој сам питала за стамбени зајам су ми рекли да то могу, али на 12 година. У том случају рата би ми била велика. Ако би рок био дужи, онда би ми то значило да остварим свој план. Ако бих узела кеш кредит на десет година, то ми је готово три пута скупље него да подигнем стамбени кредит.

Старији грађани су за банке одлични клијенти, јер на време измирују своје обавезе. До сада око 85.000 зајмова користи старија популација, а од тога старији од 70 година користе 48.000 готовинских позајмица и 13.000 потрошачких кредита. Старе обавезе је рефинансирало 23.000 пензионера. Интересантно је да су 39 зајмова узели старији од 70 година.

- Кредити одобрени пензионерима уз полису животног осигурања представљају пласмане где банка сноси комплетан трошак премије животног осигурања. У случају наступања осигураног случаја (смрти корисника кредита), остатак главнице дуга по кредиту измирује се из осигурања, чиме се наследници корисника кредита ослобађају обавезе измирења главнице дуга - каже Владимир Матевски, директор Одељења за односе с јавношћу Комерцијалне банке.

Својим професионалним приступом у пословању, како истиче Матевски, банка се годинама труди да указано поверење својих клијената и оправда. Сваком клијенту Комерцијална банка приступа индивидуално и проналази најприхватљивију понуду кредитног производа. С тим у вези, приликом доношења коначне одлуке о одобрењу кредита, сагледавају се сви параметри неопходни за одлучивање (износ пензије, тражени износ кредита, рок отплате, кредитна историја клијента и остало).

- Стога се клијенти банке, пензионери, могу задуживати код Комерцијалне банке као и други клијенти банке, а у складу са сегментацијом клијената и одабраним производом банке - наводи Матевски. - Банка задржава право да затражи додатно обезбеђење уколико је то неопходно. Комерцијална банка перманентно прати како дешавања на тржишту, тако и потребе клијената и на основу тога приступа формирању понуда, а све у циљу задовољења актуелних потреба клијената и тржишта.

Сходно томе, разматрају се и понуде осигуравајућих кућа са циљем формирања оптималног кредитног производа за грађане старије од 75 година.

Хипотека

Приликом одобравања стамбеног кредита, банка не тражи полису животног осигурања, нити извештај лекара о здравственом стању. За зајам за куповину стана или куће довољна је хипотека која се ставља на некретнину, као и депозит од 20 одсто.

Извор: Новости, С. Моравчевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.144.488 посета
Тренутно на сајту: 455 посетилац(a)