У Златиборском округу 19 корисника добило подстицајна средства за развој пољопривредних газдинстава 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
У Златиборском округу 19 корисника добило подстицајна средства за развој пољопривредних газдинстава
Trenutno na sajtu: 317       |       Podeli:
26.10.2020 | 0 коментар(а)



Чајетина - Фондација Ана и Владе Дивац, општина Чајетина и Привредно друштво „Златиборски еко аграр“ издвојили су 4.000.000 динара

у оквиру конкурса за подстицајна средства за развој производње и прераде хране у општини Чајетина у 2020. години. У првом кругу конкурса, завршеном у јулу ове године, изабрано је 19 корисника који су уз помоћ средстава унапредили своја газдинства. Оснивање иновативног фонда подржао је УСАИД-ов Пројекат за конкурентну привреду.


На догађају је представницима локалних самоуправа Златиборског округа и медијима представљен нови модел за подршку пољопривредницима, који је реализован кроз конкурсе „Фонда за подстицај развоја пољопривредне и прехрамбене производње у општини Чајетина“. Фонд за подстицај развоја пољопривредне и прехрамбене производње у општини Чајетина" формирали су Фондација Ана и Владе Дивац, општина Чајетина и предузеће „Златиборски еко аграр" а подржао је УСАИД-ов Пројекат за конкурентну привреду.


„Привредно друштво „Златиборски еко аграр“ уз подршку општине Чајетине последњих девет година се успешно бави развојем пољопривреде на територији ове општине. Највећи део подршке пољопривредницима је у оквиру програма мера и субвенција за регистрована пољопривредна газдинства, а мањи део обезбеђујемо из разних донаторских фондова. Радо смо се одазвали позиву на сарадњу са Фондацијом Ана и Владе Дивац  и драго нам је што смо са партнерима развили  и овај нови модел улагања у развој пољопривреде за који сам уверен да ће бити успешан и да ће постати пример добре праксе у региону. Овом приликом се захваљујем Фондацији Ана и Владе Дивац, УСАИД-у и општини Чајетина и надам се дугој и успешној сарадњи”, изјавио је Марко Мaрић директор ПД “Златиборски еко аграр“ доо.


Просечна вредност подстицајних средстава у оквиру првог конкурса по кориснику износила је око 200.000 динара. Корисници су добили 30% средстава бесповратно за реализацију инвестиција у воћарску, сточарску и пчеларску производњу, а током три наредне године преостала средства бескаматно враћају у Фонд из ког ће се подржавати други пољопривредници.


„Успешна реализација пилот пројекта у Чајетини представља нови извор финансирања који малим произвођачима омогућава једноставан приступ средствима за инвестирање. Овај модел општини омогућава да створи одржив фонд из кога ће нови корисници моћи да  добију средства у наредним годинама. Пошто УСАИД-ов Пројекат за конкурентну привреду континуирано ради на развоју, имплементацији и промоцији иновативних извора финансирања за произвођаче и прерађиваче хране, наш циљ је да се овај модел финансирања имплементира у што већем броју општина у Србији”, рекла је овом приликом Мирослава Панић, менаџер за инвестиције и финансирање, УСАИД-овог Пројекта за Конкурентну привреду. 


„Фондација је за десет година подржала више од 1000 газдинстава у Србији, а сада смо развили нови модел за финансирање пољопривредника за који нам је драго да је заживео и да имамо првих 19 корисника. Позивамо друге општине у Србији да нам се придруже и примене овакав модел и обезбеде подршку за пољопривреднике и прерађиваче хране.“, изјавила је овом приликом Ана Коесхалл, директорка Фондације Ана и Владе Дивац.


ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


razvoj poljoprivredna gazdinstva cajetina ana i vlade divac fondacija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.380.625 посета
Тренутно на сајту: 318 посетилац(a)