Гружански момци и девојке заиграли на Краљевом тргу 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Гружански момци и девојке заиграли на Краљевом тргу
Trenutno na sajtu: 634       |       Podeli:
19.08.2019 | 0 коментар(а)



Чајетина - Трећу годину за редом , чланови културно-уметничког друштва „Гружа“ наступили су на летњој позорници

Краљевог трга на Златибору, саопштено је из ТО Златибор.

КУД „Гружа“ је на Златибору приказао обичаје посела из гружанског краја,традиционалне здравице, успаванке, игру и песму старих и младих.У склопу наступа представили су се и етно солисти од шест до 16. година а капела певањем. Најмлађи ансамбл извео је кореографију дечије игре Груже уз песму и игре Лесковца и Кобиснице.

На пуном Краљевом тргу више од сат ипо времена ширила се песма и игра, а посетиоци “златне планине” су уживали у српском традиционалном колу а посебно је било занимљиво страним туристима који су по први пут имали прилику да виде и упознају се са српском народном традицијом.

Друштво КУД „Гружа“ је оснивач међународног фолклорног фестивала „Разиграна Гружа“,који окупља играче,певаче,инструменталисте из Србије али и из иностранства. Фестивал је посвећен детету и увек се одржава у првој недељи октобра,у време светске Дечије недеље.Фолкорни фестивал је у последње две године прерастао у дводневни и по концепцији, првог дана учесници су фолклорни ансамбли млађег узраста,а другог дана старијег ,омладинског и ветерана.У оквиру фестивала своје учешће узимају и инструменталисти,етно певачи и певачке групе,као и Музичка школа „Др.Милоје Милојевић“,издвојено одељење у Гружи.Својим квалитетом овај фестивал је обезбедио место у годишњој понуди манифестација Туристичке организације Србије,а највишег је ранга у општини Кнић.Последњих година на позорници дома културе у Гружи учествује око 500 извођача.

Циљ фестивала је очување народне традиције,упознавање обичаја Срба ,националних мањина које живе у Србији,али и традицији других народа, усмеравање младих у здрав живот без порока које доноси ново савремено доба,као и ширења пријатељства и развијања и подизања свести за толеранцију.

КУД „Гружа“ је учествовао и на многим манифестацијама , фестивалима, такмичењима у земљи и иностранству и тв емисијама .


Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.849.753 посета
Тренутно на сајту: 635 посетилац(a)