Велики подухват у болници, изведене операције методом тоталне лапароскопске хистеректомије 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Велики подухват у болници, изведене операције методом тоталне лапароскопске хистеректомије
Trenutno na sajtu: 331       |       Podeli:
19.05.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Начелник гинеколошке онкологије



на "West Kent Cancer Center of United Kingdom", проф. др Омер Деваја, обавио је у току преподнева у чачанској болници две операције методом тоталне лапароскопске хистеректомије.

Деваја је приликом сусрета са градоначелником Чачка, Милуном Тодоровићем рекао да је он обавио прву операцију, док је другу обавио др Александар Урошевић, уз његову помоћ.

"Верујем да ће већ следеће недеље, ако буде "правих" пацијената и добро селектираних, чачански лекари наставити ту причу. Ово је само неки подстрек и охрабрење да у том правцу и наставе", истакао је Деваја.

Омер Деваја, фото: Глас западне Србије

Он каже да му није први пут да је у Чачку, истичући да је прошло више од 35 година, када је као кошаркаш долазио да играм са Борцем на врућ терен.

"И ово је исто било вруће, није лако оперисати у страној кући, али ми је драго што сам дошао. Као прво гостопримство је на завидном нивоу, лепо смо се дружили и драго ми је што могу да покренем ту неку лапароскопску причу у Чачку. Видим да имате изванредне докторе и видим да је и опрема сада таква да може то да отпрати", истакао је Деваја.

Урошевић је исказао захвалност Деваји који је у мору својих обавеза нашао времена да дође у Чачак.

"Пре две и по године покренули смо лапароскопску гинекологију у чачанској болници. Ово је једна надоградња да усвојимо технику рада уклањања материце без хируршког реза на трбуху. То је неки максимум и за европски ниво услуге који спада у секударни ниво заштите", рекао је Урошевић.

Он каже да је доласком Деваја направљен велики искорак у овој причи, а за релативно кратко време за које радимо лапароскопску гинекологију, огроман помак.

"У најкреће време, што се мери недељама односно данима, ми ћемо добити хистероскоп апарат који је део неких едоскопских процедура у гинекологију, где ћемо кренути и са тим рутинским процедурама, где наше суграђанке неће морати да одлазе на клинику. То све захваљујући Ротари клуба и градоначленику, који су обезбедили средства да се опрема купи. Данашња процедура представља огроман бенефит за наше пацијенткиње, где више неће имати рез, већ три мала отвора, а имаће много бржу рехабилитацију и враћање у редован живот. Лапароскопска хистеректомија се и земљама Европе и Америке раде у 10 до 12 одсто, тако да се тек сад види искорак нашег града", објашwава Урошевић.

Александар Урошевић, фото: Глас западне Србије

Тодоровић каже да Чачак има изванредне стручњаке и младе лекаре, и да хоћемо да напредујемо и да што више специјализаната укључујемо у рад.

"Доктор Урошевић ће веома брзо отићи у Лондон на едукацију, а онда своја нова знања пренети својим колегама у Општој болници у Чачку", рекао је Тодоровић.

Након што је влада недавно одобрила нова запошљавања у здравству, у Чачку ће посао добити нових 48 здравствених радника.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.479.104 посета
Тренутно на сајту: 331 посетилац(a)