Општина Ариље: Немамо намеру да гушимо културни идентитет 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Општина Ариље: Немамо намеру да гушимо културни идентитет
Trenutno na sajtu: 1185       |       Podeli:
19.05.2017 | 0 коментар(а)



Ариље - Поводом саопштења из Народне библиотеке Ариље, које се односни на преусмерење средстава намењених манифестацији "Мајски дани кулуре",

општина Ариље демантује те наводе и истиче да јавност очигледно није упозната са стварном ситуацијом ствари и развојем догађаја.

"Одлуком о буџету општине Ариље за 2017. годину, која је усвојена на 6. седници Скупштине општине Ариље, одржаној 17.12.2016. године, планирана су средства за програмску активност Јачање културне продукције и уметничког стваралаштва у укупном износу од 2.506.000 динара. Одлуком о првом ребалансу буџета, средства у износу од 390.000 динара су преусмерена на позицију 17.1: Специјализоване услуге (28. мај, Дан општине) из разлога што није било ни назнаке да ће директор Народне библиотеке Ариље, на више позива, доставити План и програм рада установе за 2017. годину. За организацију Дана општине директно одговара општинско руководство, које није могло бити сигурно у реализацију планираних програмских активности обзиром да План и програм рада установе нису достављени у одговарајућем року", пише у саопштењу.

У општини кажу да су средства која су остала на позицији у оквиру буџета Народне библиотеке Ариље, могла бити коришћења за организацију манифестације "Мајски дани културе". Трошење ових средстава се одобрава на основу Плана и програма рада Народне библиотеке Ариље, а који до данашњег дана није прошао скупштинску процедуру.

"Јавне институције послују по систему који прописују закони и ту не постоји много простора за инат и самовољу. Управни одбор је дана средином децембра године упутио допис СО Ариље како "није био у могућности да разматра питање Програма рада за 2017. годину, јер није био достављен материјал од стране директора...". Када је Управни одбор добио прилику да разматра Програм, што се десило тек током марта 2017. године, донео је Одлуку о допуни Програма која није узета у обзир од стране директора како би се изменио Финансијски план. Самовоља директора се наставља у недоглед, и то није само наш суд, већ свих чинилаца културног живота Ариља", наводи се у саопштењу општине Ариље.

Општинско веће је, наводе у локланој самоуправи, донело закључак да се Програм скине са Дневног реда, али искључиво из разлога што Одлуке Управог одбора установе нису интегрисане у Програм. Не треба да напомињемо да је Управни одбор орган управљања јавном установом и да он као такав доноси Програм рада установе, а не директор. Из наведених разлога Управни одбор није био у могућности да у датом року, достави исти оснивачу, односно СО Ариље, како би исти прошао законску процедуру.

"Поред свега наведеног, највећу забринутост код нас је пробудила чињеница да запослени установе имају тешку, скоро па неизводљиву сарадњу са својим директором. У прилогу овог саопштења је Жалба запослених у којој се јасно види "незадовољство поводом екстремног заоштравања" односа директора са својим колегама: Самовољно, без разговора са запосленима, донела је одлуку о распореду о сменском раду. Приликом прављења плана није консултовала колеге, већ је на огласну таблу залепила распоред, пратећи своју активност речима "Ово смо Бог и ја овако одлучили!"... "Распоредом који прави из недеље у недељу утиче на квалитет породичног живота запослених, а дозволићете да имамо право на породице", само су неки од навода из жалбе запослених која је упућена Управном одбору", наводи се у саопштењу.

У општини Ариље истичу да немају намеру да гуше културни идентитет, срозава друштвени живот својих грађана како је оптужују, већ има потребу да се континуиран и стабилан развој општине очува.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.003.410 посета
Тренутно на сајту: 1180 посетилац(a)