Интервју ГЗС: Бошко Обрадовић  
Интервју ГЗС: Бошко Обрадовић
09.06.2019 | 0 коментар(а)Чачак – Политичка сцена Србије никад, ево већ столећима, није била досадна ни мирна, увек испуњена новим замислима и порукама па се,

по природи ствари, тај обичај одржао до наших дана. Ових је шест месеци од почетка грађанских окупљањана и протеста у многим местима наше земље које предводи новоосновани Савез за Србију, где је један од челника Чачанин Бошко Обрадовић, професор књижевности из Чачка и председник покрета Двери, с којим су новинари Гласа западне Србије разговарали у редакцији ове куће у Чачку, уз једини претходни споразум: ниједан одговор није цензурисан, ниједно питање непријатно.
 
Тако је и било.

ГЗС: Навршило се шест месеци од почетка протеста опозиције и рекло би се да су резултати половични. Неки вас оптужују да сте били насилни, са друге стране ви кажете да протести имају ефекта. Какво је ваше виђење?

Обрадовић: Свако ко себи постави питање колико су ови протести успешни требало би да се подсети како је Србија изгледала пре протеста, како је изгледала опозиција и уопште опозиционо јавно мњење? Једноставно, није га било, нашло се у распаду и практично без икаквог утицаја на јавни простор. После шест месеци протеста у више од 100 градова и општина Србије ствари су се знатно промениле. Ево неколико доказа за то: грађани су показали неку врсту храбрости, ослободили се страха, изашли на улице, показали да желе политичке промене, доказали истрајност у томе шетајући већ пуних шест месеци, и подржавају све те наше оправдане захтеве. Под тим се подразумева уједињена опозициона јавност, јер ту су и политичке странке и студенти, невладине организације, интелектуалци, бројне јавне личности. Сви заједно смо на неки начин упутили захтеве за основне демократске вредности као што су слобода медија и фер и поштени избори. Данас имате ситуацију да то потврђује и извештајЕвропске комисије и једна од најзначајнијих организација за праћење медијских слобода „Фридом хаус” из САД, али и домаћа памет, односно стручни тим који је организатор протеста „1 од 5 милиона”. Дакле, ако узмете у обзир да је дошло до одређених промена на појединим функцијама у власти, да је смењен један Јутка у Брусу, Симоновић у Гроцкој, Бабић у Коридорима, Дијана Хркаловић у МУП – у, то све говори да су ипак ови протести донели одређене плодове, али не можемо са тим бити задовољни. Ово је само почетак борбе против власти.

 

ГЗС: У јавности ипак провејава утисак да су ти протести ипак танашни ако причамо о локалу. Кључни проблем је ко је на улици. Углавном су то бивши припадници неких политичких партија, отпадници из СНС - а, па до челних људи које ми сви познајемо и где је у првих 30 њих 25 углавном променило 10 странака. Многи су већ били у СНС - у. Нарочито вам се замера коалиција са ДраганомЂиласом и осталим политичким савезницима који се нису баш прославили у времену кад су били на власти.

Обрадовић: То је освакако основна замерка са којом се суочавамо већ читаву годину, откако су се Двери определиле да крену путем уласка у Савез за Србију. Упркос томе, ја мислим да је та одлука била исправна и да смо за ових 12 месеци доказали да је једино пут уједињења опозиције начин да се угрози овај режим. Слажем се да у тим нашим опозиционим редовима има људи који су били на власти и који, наравно, сносе одређене критике због тога, има људи који уопште нису били на власти као што су Двери, има и оних који су променили више странака, све је то чињеница, али се сада поставља то кључно питање: шта је приоритет? Да ли да ми анализирамо стање у опозиционим редовима или да се бавимо нашим основним послом, а то је критика власти иборба за политичке промене у Србији. Овде је кључно питање зашто смо уједињени данас без обзира на наше политичке разлике, без обзира на те прошлости које су нам различите.

ГЗС: Али, оне су важне..?

Обрадовић: Оне долазе до изражаја када медији у Србији буду слободни и онда кад избори буду фер и поштени.

ГЗС: Морате да признате да је већина лидера, ти који су сад са вама на улици, била већ на власти у Србији када су порушени медији, затворене фабрике а они сад са вама траже демократију коју су они тада багателисали?Многи медији на стотине нестали су у њихово време, урушени и продати тапкарошима. Колико је реално да они сада тражеслободу медија?

Обрадовић: Сад ту има једна битна ствар, они су због тога пали са власти.

ГЗС: Заслужују ли сад да се врате тамо где су били?

Обрадовић: За почетак, они су пали са власти, то је демократија. Не радиш добро – идеш са власти, то је наша идеја и сада. Српска напредна странка не ради добро – иде са власти, долази следећи, нека народ бира ко је тај следећи. Али овде је прво питање да ли смо задовољни овом влашћу? Нисмо задовољни, ова власт треба да оде. Оно што је свима вама у медијима промакло је једна веома важна ствар, да смо ми у 30 тачака у платформи Савеза за Србију рекли да ће прва власт после пада Александра Вучића бити влада стручњака у којој неће седети ниједан лидер опозиције.

ГЗС: Шта је гаранција за то? То је кључни проблем?

Обрадовић: Шта је сад проблем? Неће нас, ево ми кажемо нећемо бити ми, шта је сад проблем?

ГЗС: Чекајте, ви кажете да власт нема поверење народа, је ли тако, а они освоје 53 одсто гласова..?

 

Обрадовић: Не, ја кажем да је ова власт диктаторска и да овде нема слободних медија и слободних избора што сада потврђују и Европска комисија и све међународне организације. Знате како Александар Вучић побеђује на изборима? То вам је као трка на 100 метара у којој он трчи слободно а ми трчимо са везаним рукама и ногама и још нас уз пут саплићу његови разни најближи сарадници.

ГЗС: И раније је било тако, није било баш другачије?

Обрадовић: Није било другачије, али је било нормалније него што је сада. Дакле и раније је власт злоупотребљавала медије, финансије и све државне функције, водиле све функционерске кампање...

ГЗС: Али, медији су били тада у рукама вашег коалиционог партнера Ђиласа..?

Обрадовић: Он је пао са власти због тога, што значи и да Александар Вучић треба да падне са власти због тога. Ако гушиш медије, не понашаш се одговорно, ако на било који начин ниси задовољио укус бирача – идеш! Проблем у тој логици је следећи: ако је неко био на власти раније, онда треба да остане Александар Вучић. Не, треба да иде и Александар Вучић. Да мењамо, нисмо били задовољни Демократском странком, променили смо је, нисмо задовољни Вучићем, идемо даље, нећемо бити задовољни Бошком Обрадовићем, идемо даље. Најопаснија ствар је то цементирање власти где се, стално под изговором, да ће доћи неко гори, чува лоша власт. Чекајте, хајде да мењамо, хајде да видимо да дође неко ко није био на власти, ево рецимо Двери. Не ваљају Двери, хаједмо следећи, али то да се брани власт Александра Вучића који је 30 година на политичкој сцени, који је био министар у бившој власти деведесетих, који 27 година на политичкој сцени од кад је први пут изабран за народног посланика, па чекајте, то је већ огавно, досадно и бесмислено.

ГЗС: Али, о томе одлучују бирачи?

Обрадовић: Тако је, али на поштеним изборима. Ево први ћу бити који ће пружити руку Александру Вучићу ако победи на поштеним изборима.

ГЗС: Шта је било непоштено, на пример, током локалних избора у Лучанима?

Обрадовић: Читав смо извештај направили о томе.Почевши од батинаша у џиповима без регистарских таблица који крстаре Драгачевом и прете и уцењују грађане и упадају им по кућама. Па од социјалне помоћи која се даје да би се добио глас, преко функционерске кампање где сви министри иду по селима и воде кампању, до асфалтирања где се издвајају државна средства да би се учествовало у страначкој кампањи СНС – а.

ГЗС: Откуда онда активисти Двери из Пријепоља у Лучанима? Изгледа да сви раде исто?

Обрадовић: Ви поредите учешће функционера са активистима Двери који воде нормалну кампању, деле летке, држе трибине, разговарају са грађанима, са кампањом где крстаре параполицијске снаге Дијане Хркаловић са џиповима без саобраћајних ознака, које не сме да заустави регуларна саобраћајна полиција’? Па то је као небо и земља. Ми учествујемо регуларно у кампањи, ставимо штанд, ставимо летак и кажемо: људи, изволите.Ако вам се свиђа наш програм гласајте за нас. То је нормална кампања, у њој могу да учествују функционери са стране, то се односи и на функционере СНС - а, тако нешто није спорно. Али јесте спорно када ви са позиције министра дођете, а нисте били четири године у Драгачеву, и онда се појавите само у изборној кампањи. Са позиције министра обећавате, асфалтирате, причате, нудите и прате вас сви државни медији. Док са друге стране опозицију не прати ни један велики медиј, нити телевизија са националном фреквенцијом. Ја вам тврдим: Александар Вучић не може да победи на поштеним изборима, ако су медији отворени и ако има дебате између власти и опозиције. Понављам, први ћу бити који ће му честитати ако победи на поштеним изборима. Препорука стручног тима је да председник државе не може да учествује у изборима. Председник државе који је председник свих грађана не може да буде носилац ниједне листе, не може да учествује ни у каквој кампањи, не може да се ставља на страну ниједне политичке опције када је изабран за представника свих грађана Србије.

ГЗС: Знамо да је Борис Тадић био носилац листе, Коштуница је био носилац листе, и сад кад је дошло до Вучића, е то не може. Хоћете ли ви, када победите, да не будете носилац листе?

Обрадовић: Свако ко убудуће буде изабран за председника Србије прекида све своје страначке функције и он је онај који треба да штити јединство народа и демократију у Србији. Он не може да учествује на страни ни једне политичке опције.

ГЗС: Шта је са Миланом Стаматовићем из Чајетине, да ли се он повукао из Савеза за Србију?

Обрадовић: То је пре свега питање за Милана Стаматовића, што се нас тиче он је део СзС и ја немам било какву информацију да је нешто другачије.

ГЗС: Целокупна кампања у којој наравно и медији имају своју улогу, када се посматра са стране, ствара утисак да се цео програм опозиције и протести заснивају на мржњи према Александру Вучићу?

Обрадовић: То је замена теза, не би се толико говорило о Александру Вучићу да он није узурпирао све државне институције. Он је и председник и премијер и министар у сваком министарству, полицајац и судија и тужилац, уредник свих медија и онда по природи ствари људи реагују против њега и говоре о њему јер се он меша у све. Излази ван својих уставних надлежности, крши устав и у области правосуђа, медија и по питању Косова и Метохије и у свим другим областима. Дакле, он је узурпирао све државне институције и увео лични режим. Природно је онда да сав одијум опозиционе јавности иде према њему. Нема никакве мржње ту, ја нисам човек који мрзи и не разумем шта је уопште идеја мржње. Ми само сматрамо да је то лоша власт и да је треба сменити.

ГЗС: Да ли је био неопходан упад опозиције у РТС, остала је ружна слика?

Обрадовић: Да ли РТС поштује закон, да ли поштује Устав, да ли РТС објективно приказује стварност?

ГЗС: Али није у реду на онај начин упадати у било коју институцију?

Обрадовић: А у реду је да РТС ради ово што ради? Па да пустимо онда да РТС и даље крши закон, да се правимо луди и жмуримо на то што РТС ради? Да нас РТС све гази и понижава, да месецима ниједан лидер опозиције није гостовао на РТС – у, да шест месеци ниједан организатор протеста у 100 градова и општина у Србији није гостовао ни у једној информативној емисији РТС – а. Ја сам тамо бранио закон и Устав, ја сам онај који је штитио закон а они су они који су га кршили. Закон о јавним медијски сервисима обавезује их на објективно информисање јавности и на приказивање другачијег мишљења и друге стране, односно опозиције, што они не раде. У том смислу не постоје више политичке емисије, страначке хронике, не постоји глас опозиције на јавном медијском сервису који сви плаћамо, па и ми који смо бирачи опозиције. Ја сам тубио мирно и ненасилно без икаквог уништавања имовине или било какве лоше речи према било ком запосленом у РТС – у, о чему сведочи Зоран Станојевић који је био присутан све време. Никаквог насиља није било. Једноставно, желео сам правду, истину, слободу медија, демократију, основне демократске вредности. Ако вас неко прави лудим и месецима вас игнорише, шта је други начин? Да месецима и годинама протествујемо испред РТС – а, а да они не пренесу чак ни тај протест који се дешава испред њихове зграде.

 

ГЗС: Поново се враћамо на тему протеста и њихових учесника. Како да верујемо да ће ваши политички прелетачи, којих заиста има свуда, нешто да промене?

Обрадовић: Како верујете онда Александру Вучићу? А он се окружио са Синишом Малим, Гораном Весићем, Зораном Михајловић и Млађаном Динкићем, ведетама бившег режима, плус Ивица Дачић. Та логика каже, зашто ти Бошко Обрадовићу седиш са Ђиласом, а не пада вам на памет да поставите питање зашто Вучић седи са Весићем.

ГЗС: То питање сте ви поставили већ више пута?

Обрадовић: Па, да ли је одговорио неко? У Скупштини сам већ 100 пута рекао да ако се жалите на бивши режим и кукате да је он за све крив, па ево вам Ивице Дачића, избаците га из Владе. Што га не избаците из Владе? Значи добар је Ивица Дачић који је из бившег режима, а није добар Борис Тадић. Чекајте, обојица су из бившег режима, па не може онда да ваља Дачић а да не ваља Тадић. Зашто је Драган Ђилас лош ако је Горан Весић добар, ако је Синиша Мали добар? Драган Ђилас је добио све судске пресуде против свих који су га за било шта оклеветали да је слагао, украо, покрао или било шта урадио.

ГЗС: Питање је ко је поставио такво судство?

Oбрадовић: Што неко није променио то судство, за осам година власти. Изабере друге судије’?

ГЗС: Ви бисте дошли на власт и одмах заменили судије?На шта би то личло да смењујете судије, пре истека мандата? Да је то ова власт урадила рекли би сте да постављају своје. Вама суде судије из времана власти ваших коалиционих партнера?

Обрадовић: Све би сменили наравно, не него ћемо оставити корумпиране судије да и даље суде, корумпиране тужиоце. Не могу судија и тужилац бити ван закона.

ГЗС: Све то треба доказати?

Обрадовић: Наравно да треба, али не значи да су они недодирљиви. Изабран за судију и да буде доживотно судија? Не може, ако је лопов или криминалац. Зашто их нису променили ако је судство лоше, и тужилаштво. Нисте, јер хоћете и ви да утичете, да држите те корумпиране судије и тужиоце да раде за вас. То је то.

ГЗС: Да ли коалиција са поменутим представницима некадашње власти, штети Дверима. Да ли вашој странци тупи оштрицу то што вас стављају у исти кош, када се каже шта су урадили представници бившег режима, па ту поброје и вас, иако ви никада нисте били у власти. Да ли је то коалиција до избора, како ће бити после?

Обрадовић: Пре свега нису ни Двери савршене. Нити је Бошко Обрадовић безгрешан па ћемо да кажемо: сви остали неваљају само су Двери супер. Полазим од тога да су Двери грешиле, да сам и ја то чинио, да смо имали погрешних потеза и да бисмо могли бити бољи, озбиљнији, одговорнији и мудрији. У сваком смислу кориснији за друштво и државу као политичари. Са друге стране, не прихватам ни све етикете које су под овом влашћу прилепљене бившем режиму. Примера ради, Борис Тадић против кога сам водио читаве кампање је имао много оштрији став по питању КиМ и чувао га у саставу Србије више него актуелна власт. Када погледам са ове перспективе, Тадић је већи патриота него Вучић. Што не значи да је време Бориса Тадића било добро, напротив и даље мислим све што сам мислио да је било лоше у тој власти и у то време, или што је било лоше у време када је Драган Ђилас био градоначелник Београда, као што је било и добрих ствари. Ствари нису црно - беле. Са друге стране многи људи ме сусрећу и кажу да би више волели да су Двери остале да се самостално баве политиком без уједињења у Савеза за Србију. Ја њима кажем једну једноствну ствар: али, како бисмо могли да променимо овај режим? Ми смо грађанима понудили једну изразито поштену понуду. Ако сте незадовољни овом влашћу, једино је можемо сменити уједињењем опозиције, без обзира на наше идеолошке и политичке разлике. Има људи који не воле што су Двери у коалицији и то замерају ДС - у и Зорану Лутовцу. Када сменимо власт и нормализују се прилике на српској политичкој сцени, ми долазимо до владе стручњака у којој неће седети нико од нас лидера опозиције Влада има годину дана да среди систем медијски, политички, правосудни, да уреди основне системске ствари и онда идемо на изборе свако са својим програмом и свако под својим именом.

ГЗС: Уколико не буду били прихваћени услови опозције, да ли ћете изаћи на изборе?

Обрадовић: Ових дана смо поново потврдили и на председништву СзС и међу потписницима споразума са народом да комплетна опозиција неће изаћи на изборе ако се не промене услови.

ГЗС: Ко је донео изборни закон и услове  под којима се и дан данас излази на изборе? Они се нису мењали 15 година. Цинично је да они који су их увели хоће сада да их мењају?

Обрадовић: Ево, ја их нисам увео, и ја сада тражим да се промене.

ГЗС: Не можете то рећи за Ђиласа и Јеремића и ДС?

Обрадовић: Стално ме враћате на то да ја одговарам за некога шта је радио у своје име и када је био на власти?

ГЗС: Бићете одговорни ако ти људи, који имају право да се боре политички, поново буду на власти?

Обрадовић:Ја ћу бити одговоран само за оно што ћу ја радити када будем дошао на власт. А сви ми заједно сада подржавамо препоруке које је дао стручни тим, најпаметнији људи у Србији и нестраначке личности, прворазредни зналци изборног и медијског законодавства. Све што су они написали као препоруке усвајамо.

ГЗС: Када је усвојен изборни закон?

Обрадовић: У разним етапама у протеклих 20 година. Има закона који су одлични али се не спроводе под овом влашћу. Једноставно су злоупотребљени и узурпирани. Погледајте стање у РЕМ-у, регулаторном телу за стање у медијима. Нема изабрана три члана, нема председника, не функционише годинама уназад. Не надгледа равноправност изборних учесника.

ГЗС: Пратимо изборе од 1996. Све владе, сви режими водили су своје министре, функционере у кампању?

Обрадовић: Погледајте препоруке стручног тима, то се забрањује и кажњава.

ГЗС: Савез у којем сте ви је донео такав закон?

Обрадовић: Али ти људи су пали са власти. Они сада подржавају препоруке које је дао стручни тим. Извукли су поуке из онога што су радили лоше у претходном периоду.

ГЗС: Сада ће да буду добри, мислите ли да грађани ће поверовати у то?

Обрадовић: Ви мислите да треба да оставимо Александра Вучића на власти?

ГЗС: Мислимо да избори треба да буду поштени и фер у складу са законом. А законе је донела Ваша коалиција?

Обрадовић: Имате ли иједну телевизију са националном фреквенцијом на којој може да гостује неко из опозиције. Наведите ми једну. На којој сте видели последњих година неког од нас из опозиције?

ГЗС: Да ли је то кључни проблем?

Обрадовић: Јесте. Без слободних медија нема нигде у свету фер и слободних избора.

ГЗС: Кључни проблем су, може бити, рециклирани људи из претходних режима?

Обрадовић: Нека то грађани пресуде. Ако су дали 20 одсто у Београду листи коју носи Драган Ђилас, па нешто нису баш разочарани њиме тамо. Можда бирачи неће ново лице као што је Бошко ОБрадовић, можда баш хоће старо као Ђилас. Тако је било у Београду, нама су дали четири одсто а нова смо лица.

ГЗС: Ви на нивоу Србије идете пети пут на изборе и никако да пређете 15 одсто а Вучић вас стално добија? Не може искрено толико да украде?

Обрадовић: Па наравно да нас добија. Какви су то избори у којима ја трчим везаних руку и ногу и запушених уста, Вучић дође до циља и каже види како сам ја успешан а камера не покаже да сам ја тамо везан и да ме шутирају док трчим и такмичим се на тим изборима.

ГЗС: Немојте подцењивати бирачко тело баш толико. Тачно је да медији могу да коригују медијску слику у неком проценту максимално од 10 до 15 одсто? Али резултати су Вам лоши.

Обрадовић: Могу да је извитопере тотално. Ви немате приказану стварност у медијима. Да ли наши медији приказују да се од наших пара финансирају стране фирме а да се не даје нашим привредницима и пољопривредницима. Да ли нас медији обавештавају колико банке деру кожу с леђа грађанима. Или, шта раде јавни извршитељи, одузимајући породицима домове када не могу да плате комуналне услуге или врате банкарске кредите. Да ли обавештавју да је отац министра полиције носио 300.000 евра у кешу непознатог порекла?

ГЗС: То је у домену жуте штампе? Као за вас што кажу да сте фашиста?

Обрадовић: Каква жута штампа, да ли је то неко демантовао. По том питању ја сам спреман да са њим изађем на дебату, суд, било где. Да видимо да ли је носио или не, ако јесте смена министра полиције исти дан и одговорност оца одакле му новац. Ако није, моје извињење, моја одговорност. Министар полиције и потпредседник владе у Аустрији поднео је оставку и напустио политику због некаквог измишљеног видеа где у неком алкохолисаном стању прича да ће нешто урадити. Овде људи за које се тврди да су у највећим криминалним аферама ништа не одговарају, то је као супер, може да се краде. Када ће ти људи да одговарају за то? Када ћемо сазнати истину о епилогу свих тих афера? Када ће неки политичар да одговара за нешто што је урадио пре 10, 15 година? Када ће се одговарати о пореклу имовине?

ГЗС: Када закон буде важио за све и за власт и за опозицију. Не може ни опозиција тако лако да оптужује власт. Грађани не знају коме више да верују. Како коментаришете оптужбе посланика Ђукановића да сте британски шпијун?Обрадовић:

Он мора да докаже да јесам. Да ли је понудио неки доказ? Класичне етикете којима вас неко обележи и тиме дисквалификује у јавности а да никакав доказ за то нема. То вам је као да радите за ЦИА или да сте агент Удбе. Како ја да докажем да нисам? Безобразна етикета од које не можете да се одбраните, а он не доказује своју тврдњу. Тражите му доказе. Мене не дотичу те врсте политичких дисквалификација и лажи, на то сам навикао. Дотиче ме приватност и када је моја породица повређена, или најсрамније етикете да смо фашисти. За то сам тужио и за такве ствари ћу увек тужити.

ГЗС: Поменули сте да власт спрема ваше хапшење?

Обрадовић: Рекао сам да власт спрема специјалну емисију посвећену мени лично и Дверима која ће бити емитована на једној телевизији са националном фреквенцијом, па ћете онда видети да ли су моје информације тачне или не. Такође, сам рекао да власт спрема да прикаже једну позоришну представу глуме борбе против криминала и корупције, као и у време када је хапшен Мишковић и многи други који су након тога и ослобађани тих оптужби. Нико никада није завршио у затвору нити одговарао за уништене фирме, државу и све оно што је упропашћено у протеклих 30 година. Они планирају да изненада ухапаенекога високог у власти, типа одређеног министра у Влади РС, да тиме глуматају борбу против криминала и корупције и да у том пакету ухапсе неког лидера опозиције а једна од опција сам ја. Нисам рекао сигурно али једна опција јесам. и да тиме покажу како се боре против криминала и у власти и у опозицији. Све је позоришна представа у циљу да се неко из опозиције оклевета и деградира без доказа. Навео сам вам да су нам целу годину у страначким просторијама у Београду били сви представници државног апарата, Управа криминалистичке полиције, Агенција за борбу против корупције, Државно министарство за државну управу и локалну самоуправу, тужилаштво, и ништа нису нашли. Иначе, све би то било на њиховим насловним странама и ми бисмо се одавнонашли у затвору. Њихов проблем је што у деловању Двери нема ничег спорног и што немају решење за нас. И зато нас клевећу да смо фашисти, да бијемо жене, да смо опљачкали Хиландар и друге небулозе. Нисмо били на власти, нисмо корумпирани иза нас нема никаквих афера,једино што могу да не воле је наш програм. Али, о њему неће да дебатују него нас тим етикетама дисквалификујуиз јавног мњења и политичке утакмице, недајући нам могућност да кажемо нешто и одговоримо на њихове оптужбе.

ГЗС: Да ли ћете се вратити у Парламент, ту сте могли све јавно да кажете?

Обрадовић: Не. То је једино логично, исправно, што је требало да урадимо и остајемо апсолутно при томе. Док је Маја Гојковић председник Скупштине ми се нећемо враћати у парламент јер је изгубио сваки смисао. Он је постао један риалити шоу у коме Ристичевић мисли да је у Задрузи а не у Скупштини РС. Тамо опозиција нема шта да тражи. Ми смо тамо прекидани, искључивани су нам микрофони, избацивани смо са седнице. Ниједна тема коју смо кандидовали не може да дође на дневни ред. То није нормална парламентарна дебата. Наш парламент је улица, ми обилазимо Србију, разговарамо са грађанима,постављамо посланичка питања.

ГЗС: Имате неке проблеме у странци у Бајиној Башти, изашло је у новинама о неком порно скандалу? Шта се ту догађа? Ваш човек Раковић јавно је показао на седници Скупштине снимак?

Обрадовић: Ту се догађа да све оно на чему политика Двери инсистира и која је политика будућности и може да постане најважнија политика у Србији, треба да буде облаћена у медијима. То што смо ми породични људи и бавимо се породичном политиком сада треба представити да бијемо жене и бавимо се не знам каквим порно снимцима. То је бескрупулозна и безсрамна кампања против Двери, без иједног доказа и истине. Да ли сте видели доказ да су Двери опљачкале Хиландар’? Зашто је то пушено у јавност, зато што смо ми верујући људи и што смо верници. Имамо утемељење у бирачима који поштују традицију, религију. Сада нас треба у њиховим очима облатити. Сад, пошто су Двери антифашистичке, што баштине покрет ђенерала Драже Михајловића и антифашистичке традиције српског народа и што нас велики број грађана подржава баш због тога, треба насдисквалификовати тиме што ће управо Двери бити оптужене да су фашисти. Режим континуирано, кроз медије које су под њиховом контролом, емитује слику о Дверима која је супротна свему ономе што Двери јесу. Ни за једну од њихових клевета нема доказа, јер су лаж. Како би нас игуман Хиландара примао, не само мене већ и чланове председништва Двери, а тамо идемо неколико пута годишње, сазнало би се да ли смо га опљачкали. Ниједна телевизија се није сетила да их пита и да објави да је то лаж СНС – а која покушава да згази свог политичког противника. Остала је лаж у медијима, зато што исти не раде свој посао јер се новинари не баве истраживачким новинарством јер не смеју да преиспитују деловања владајућег режима. Драган Ђилас је добио све пресуде, зато што изговарају монструозне лажи а не чује се друга страна која може да демантује. Очекујем да ће и моји судски процеси завршити тако што ће се доказати на суду да су све то монструозне лажи против Двери. Разумем да нас режим не подноси, да смо озбиљан противник, да их се не плашимо, да нисмо корумпирани, да нисмо били на власти и да смо једна патриотска опција која свуда у свету данас побеђује. Наша породична политика је политика будућности, наше залагање за привреду и пољопривреду и село је политика будућности. Наша социјална солидарност са угроженима. Наша политика очувања КиМ у саставу Србије је оно што разуме и бирач СНС – а, зато се они плаше Двери. Плаше се што би у једном тренутку и бирачи СНС – а, када се разочарају у њихову странку, могли да гласају за Двери зато што је СНС изневерила политику СНС - а и отишла у политику ЛДП-а. Једног дана ће се људи који су гласали за СНС пробудити и освестити, схватити да су преварени од стране Александра Вучића и СНС - а и желети да гласају за Двери.

ГЗС: Најављујете експертску владу где нећете ви бити. Ми смо тај филм гледали у извођењу Г17 плус и то је била вероватно најлошија влада у новијој српској историји. Јесте ли ви сигурни, ако не изађете без конкретне понуде,да је то тих правих 20 номинованих људи који ће водити нацију и економију у наредних четири или осам година, да то може да прође?

Обрадовић: Ја сам дубоко уверен да Србија има нестраначке личности од интегритета које би могле да се нађу на челу њене владе. Погледајте случај у Аустрији: кад је пала њихова влада они су за прелазни период за председника владе поставили председника Уставног суда. Г17 или УРС, они су канцер на политичкој сцени Србије и то је негативан и лош пример експертске владе, што не значи да је влада стручњака лоша. Зато што је неко злоупотребио владу стручњака у своје време, ми сада можемо да радимо потпуно другачије.

ГЗС: Народ више не верује у политичке игранке?

Обрадовић: Народ не верује политичарима, онда кажете на власт неће доћи политичари него стручњаци и сада су и они проблем. Па ко да дође? Онда најбоље да остане Александар Вучић он је најбољи и стручњак и политичар. Промене су лековите, промене на власти су једина шанса да дођемо до некога ко је поштен и честит и стручан. За ове до сада смо видели, идемо даље.

ГЗС: Зар не можете да избаците листу и да кажете ови људи, ови стручњаци ће бити влада?

Обрадовић: То је добра идеја и није искључено да ћемо је избацити и пре избора, једнога дана, када на њих будемо изашли. Када избори буду фер и поштени. То јесте једно од добрих решења да се унапред зна.

ГЗС: Е сада ,како веровати, да се не догоди као у Чачку да девети са листе постане градоначелник као Вељов брат?

Обрадовић: Знате шта, онда је неизбежна промена изборног система. Директан избор градоначелника, нема лажи, нема преваре, то је једно решење. Друга опција је да казните на изборима оне који вас варају.

ГЗС: Шест месеци је, колико трају протести, имате ли евиденцију колико сте имали минута у медијима са националном фреквенцијом ?

Обрадовић: Не знам да ли је могуће да се уради та евиденција јер национални медији нису извештавали о протестима. Ниједна информативна емисија томе није посвећена, осим РТС – а који веома ретко и врло кратко уопште јави да се они одржавају. А они се одржавају шест месеци у 100 градова широм Србије, на којима је више хиљада људи. Да не говорим о протесту испред Народне скупштине 13. априла на коме је било више десетина хиљада људи из читаве Србије. Ми не можемо да одустанемо, натављају се сваке суботе протести у Београду. Настављају се Слободна зона по Србији као један караван, комуникација са међународниморганизацијама се наставља да бисмо објаснили шта се дешава у Србији и наставља се сваки други притисак на власт да бисмо издејствовали фер и поштене изборе и слободу медија. Без тога ћемо изборе бојкотовати, јеровако немају никаквог смисла. Понављам да АлександарВучић не може да победи на поштеним изборима, а први ћу му честитати ако на тим поштеним изборима победи. А ја мислим да се то не може десити, уосталом седам година није изашао ни на један тв дуел са опозицијом и то вам говори о каквој се кукавици ради. Он има велики проценат а ми мали, он је велики политичар а ми смо мали, али нема демократије без дијалога. Како ћемо доћи на власт ако грађани не могу да чују за шта се ми залажемо?

ГЗС: Је ли то једини ваш циљ, долазак на власт?

Обрадовић: Не, него само Александар Вучић да буде на власти? И нико други да нне дође на власт Нормално да се сваки политичар бори да дође на власт, да његова политика победи, да његове идеје буду реализоване, то је ваљда нормална ствар. Сада се нама и мени лично, који никада нисам био на власти, замера од стране напредњачких медија да желим да дођем на власт. А то ми замера човек који 27 година није радио ништа друго у животу сем што се бавио политиком.

ГЗС: Слична ситуација је била и 1996. године, ређали су се бројни политичари и нико није могао да победи Слободана Милошевића док није дошао нов човек који је важио за поштеног, тачног, као што је био Војислав Коштуница и победио га. Да није ту ваш проблем?

Обрадовић: Није спорно ни то. Кад буду председнички избори сигуран сам да ћемо разговарати о неком заједничком кандидату опозиције који ће изаћи на црту Александру Вучићу, или некоме другоме из режима. Уопште није спорно да то буде нестраначка личност. Ми смо потпуно отворени да на челу опозиције, ако је то исправно, буде и нестраначка личност, потпуно смоспремни за такав разговор. Такође смо отворени и да не будемо у првој влади након пада Александра Вучића са власти. Наведите ми политичара у последњих 30 година који се борио да дође до политичких промена а да он не дође на власт. Ево, ми смо први, значи боримо се за политичке промене а ми нећемо бити министри, него ће доћи стручњаци. Зар то није поштено?

ГЗС: Кажете да је Вучић све време био на државним јаслама, и да се само бавио политиком, али и и ви имате сличну причу.

Обрадовић: Постоји једна велика разлика, ја сам професор књижевности, радио сам као менаџер за односе са медијима и културни рад у Градској библиотеци у Чачку, радио сам у једној невладиној организацији као менаџер за различите пројекте, основао сам своју издавачку кућу која је данас једна од најуспешнијих у Србији по питању националне литературе. Имам биографију мимо политике, сутра кад не будем политичар имам чиме да се бавим. Александар Вучић нема биографију мимо политике.

ГЗС: Приговарају вам да сте острашћени, да сте експлозивни у тим политичким наступима, да имате дозу агресивности када је политика у питању. У обичном животу вас не познајемо као таквог?Реално ван политике делујете нормално?

Обрадовић: Сада сте рекли суштину, сви који ме познају, знају да никада нисам учествовао ни у каквим конфликтним ситуацијама, да нисам неки насилан или ратоборан тип, да никада нисам имао проблем са законом и да је све супротно од тога. Али ми се већ годинама од стране режимских медија лепи рецимо лажна етикета да шамарам жене, а да заправо никаквог доказа за то нема. Не постоји случај да је Бошко Обрадовић ошамарио жену, то је лаж, никада нико није изнео доказ, видео снимак или било шта, јер се то никада није десило, а то постоји као мишљење у јавности. А како постоји? Па тако што је пласирано преко режимских медија, значи лаж је пласирана као истина и сада о мени постоји неко мишљење које је апсолуно нетачно. То је суштина приче: да никада нисам имао прилику да на то одговорим на великим националним медијима и да једноставно кажем: људи то је лаж. Разговарајте са људима који ме познају, окрените телефоном некога у Чачку, питајте какав је тај Бошко Обрадовић? Какви су му родитељи, кави су му баба и деда, каква му је жена, како му се деца понашају у школи, јесу ли то неки нормални или ненормални људи? Донесите онда закључак, немојте веровати разним медијима. Али, ја јесам експлозиван у политици, јесам човек који не трпи неправду, лаж, криминал и сви који лажу и краду треба да ме се плаше.

ГЗС: Да ли бисте могли да седнете да разговарате са Вучићем? Зар стварно мислите да Вучић толико мрзи своју земљу?

Обрадовић: Не видим разлог зашто не бих, ваљда је то елемемнтарна ствар, проблем је што са његове стране нема жеље за дијалогом са опозицијом. Ја не мислим да Вучић мрзи Србију, али је он по опредељењу диктатор и не подноси да постоји и другачије мишљење.

ГЗС: Да ли мислите да можете да победите на изборима који би били расписани у складу са вашим захтевима, без подршке страних влада, без обзира да ли су са запада или истока?

Обрадовић: Мислим да је мешање странаца у наша унутрашња питања лоша ствар без обзира да ли су са истока или запада. Сматрам да о будућности Србије треба да одлучују грађани Србије и да ми треба, на изборима који су фер и поштени, да одлучимо ко ће даље водити Србију. Ја сам уверен, ако избори буду фер и поштени, да ће Вучић изгубити али сам исто тако спреман да му честитам ако победи. Понављам, само ако се то догоди напоштеним изборима. Њих тренутно нема ни на видику, и оно што посебно боли што нема дијалога о томе. Ненормално је да власт није спремна после шест месеци овакве политичке кризе да седне за исти сто и да разговарамо о томе како да се уреде медији, избори, како да се нормализује стање у парламенту. Шта је проблем да се разговара? То мора да се откочи у наредном периоду, у противном ми ћемо те изборе бојкотовати, а то нас води уполитичку кризу са несагледивим последицама. Па, Милошевић је, онакав какав је био, сео са опозицијом и променио изборни закон и дао им шта год траже, опет победио и то је уреду. Идемо даље...

ГЗС: Предстоје вам избори у странци и имате ли противкандидата?

Обрадовић: Код нас је апсолутна слобода да ко год жели да се кандидује има ту могућност по статутарној процедури. До изборне скупштине очекујемо да видимо да ли ће бити противкандидата. Ја позивам свакога ко то жели, да се кандидује. Избори треба да се одрже до Видовдана јер тада истиче мандат актуелном председнику и комплетном руководству Двери.

ГЗС: Има ли противкандидата бар у најави?

Обрадовић; Тренутно га нема.Али можда се и појави.

ГЗСПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


bosko intervju glas yapdne srbije

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 127.191.021 посета
Тренутно на сајту: 195 посетилац(a)