Нове Чачанке: Слатка петра и бујна дивна 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Нове Чачанке: Слатка петра и бујна дивна
Trenutno na sajtu: 352       |       Podeli:
14.09.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Бројној породици шљива створених у чачанском Институту за воћарство придружиле су се две нове сорте, петра и дивна,

карактеристичне по позном времену сазревања.

Док је петра слађа, дивна је бујнија, каже домаћин Милорад Дринчић из горњомилановачког села Теочин који се може похвалити да се међу првима у свету “упознао” са најновијм чланицама породице шљива чачанског Института за воћарство.

Милорад Дринчић, село Теочин - међу првима засадио нове сорте шљиве, фото: Агропрес

„Пре седам година су засађене, одмах су дале род, био је осредњи, а прошле године их “убио” мраз. Ове сезоне су у пуном роду”, каже Милорад за Агропрес.
„Оно што представља најзначајнију карактеристику уједно и најбитнију за сорту дивну је позније време сазревања плода, половина септембра, што је изузетно битно због пласмана на тржишту. Ове године је нешто раније стигла, као што је то случај са свим сортама различитих врста воћака”, каже за Агропрес научни сарадник чачанског Института за воћарство Ивана Глишић.

Научни сарадник Института за воћарство Чачак, Ивана Глишић, фото: Агропрес

Дивна цвета неколико дана после сорте стенли.

„Спроведен је оглед у коме смо испитивали степен самооплодности и први резултати су показали да је сорта самооплодна и као таква може се гајити у моносортним засадима. Подаци из огледа показују да је финално заметање плодова сорти дивна у слободном опрашивању, у природним условима чак 70 одсто што значи да је исто толико цветова заметнуто у плодове.То је позитивна карактеристика јер показује да сорта има одличну родност, али се са друге стране мора примењивати интезивнија резидба како би се постигла крупноћа плода и квалитет”, додаје Глишић за Агропресс.

фото: Агропрес

У оквиру програма оплемењивања чији је основни циљ стварање нових сорти које су отпорне или толерантне на вирус шарке шљиве, створене су ове две сорте, сестре по мајци које имају позно времене цветања.

ОПШИРНИЈЕ МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ НА САЈТУ АГРОПРЕС-А.

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.482.150 посета
Тренутно на сајту: 351 посетилац(a)