Обележена 81. годишњица експлозије у Фабрици оружја и муниције 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Обележена 81. годишњица експлозије у Фабрици оружја и муниције
Trenutno na sajtu: 450       |       Podeli:
23.11.2022 | 0 коментар(а)



Ужице - Одавањем поште и полагањем венаца на споменик жртвама експлозије, Народни

музеј Ужице и Град Ужице обележили су 22. новембар, дан када је у Фабрици оружја и муниције Ужице 1941. године дошло до експлозије, у којој је животе изгубило 120 људи, радника фабрике и грађана. Парастос жртвама служили су свештеници ужичке цркве.

Како је обраћајући се присутнима истакао члан Градског већа Ратко Трмчић, 22. новембар је датум који Ужичане подсећа на страдање радника партизанске фабрике оружја и муниције, која је на јединој слободној територији у ратом захваћеној Европи, производила оружје и муницију за народноослободилачки покрет, наводи се на сајту града Ужица.

„Свих ових година свако ко посети место њиховог страдања и замисли страшне слике људи који су овде боравили због радне обавезе или да би се сакрили од бомби, понесе у срцу чудан осећај да су они још увек ту негде присутни у овим хладним тунелима који су неми сведоци њихових последњих тренутака. Због тога никада не смемо заборавити жртве експлозије у Трезорима. Дугујемо им сећање и поштовање у име отетих живота, прекинутих снова и сахрањених нада да ће дочекати дане мира и потпуне слободе у свом граду,” казао је Трмчић.

Горан Новаковић, историчар, виши кустос народног музеја Ужице подсетио је да је у подземним просторијама изграђеним непосредно пред почетак Другог светског рата за потребе трезора Народне банке Краљевине Југославије, након уласка партизанских јединица у Ужице 24. септембра 1941. године, по наређењу Врховног штаба, адаптиран простор за потребе фабрике оружја и муниције.

„У јединој фабрици те врсте у Европи, овде се производила муниција и поправљало оружје за потребе борбе против окупатора. Од радника фабрике формирана је Пушкарска чета која је била у саставу Радничког батаљона, односно Ужичког партизанског одреда. Тог 22. новембра око 15 сати у попречном делу тунела догодила се снажна експлозија, која се ланчано ширила на оба тунела и у таласима трајала све до следећег дана. Сви покушаји спасавања радника и грађана остали су безуспешни па је изгинула читава смена радника и цивила који су се затекли у склоништу. Наша дужност је да памтимо њихово страдање, њихову жртву и допринос победи над окупатором. Зато смо и данас овде да се поклонимо њиховим сенима”, рекао је Новаловић.

Венце и цвеће положили су поред представника Града Ужица и Градске општине Севојно, представници Војске Србије, потомци жртава експлозије, удружења бораца, потомака ратника и политичких странака, а у програму су учествовали ученици Ужичке гимназије.

 


Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice godisnjica eksplozija trezor

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.422.479 посета
Тренутно на сајту: 450 посетилац(a)