Пламичак који обасјава душу 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Пламичак који обасјава душу
Trenutno na sajtu: 251       |       Podeli:
06.01.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Херцеговци од Зеленгоре, Волујака и Лебршника силазе грлећи у шакама материн завежљај са крувом и комадом сира

и у свет путују навек праћени сликама горовитог дечаштва. Тој судбини није утекао ни др Драго Милошевић (59), давно отишавши из родних Шума код Гацка, планинског тишака на хиљаду метара висине: данас је редовни професор Агрономског факултета у Чачку, али на својој кућној адреси, у градској вишеспратници, кујунџијски тачно сече и обликује дрво јаворово.

„Пре три године почео сам предани­је да се бавим ручном израдом дрвених висећих и зидних кандила. Мој отац Милан могао је у дрвету да уради све што би очима видео, макар у алату по свему оскудан. Очинска вичност лежала је негде у срцу мојему, потиснута другим обавезама. То нешто, ето, приморало ме да радим кандила, свако различито и кадро да многа поколења надживи”, прича др Милошевић за „Политику”.

Већ је са­брао сто­ти­ну ових ру­ко­ра­да, не мо­гу сви ни да се по­ре­ђа­ју на сто­чић у днев­ном бо­рав­ку.

– Још сам ишао у Гим­на­зи­ју у Гац­ком кад сам по­ма­ло ре­зба­рио, а ка­сни­је и на­чи­нио два кр­ста. Је­дан је да­ро­ван ар­хи­ман­дри­ту Си­ме­о­ну у ма­на­сти­ру До­бри­ће­во на оба­ла­ма Би­лећ­ког је­зе­ра, дру­ги цр­кви у На­ди­ни­ћи­ма код Гац­ка у вре­ме ње­не об­но­ве, уочи по­след­њег ра­та. Баш тих го­ди­на ре­шио сам да на­пра­вим др­ве­но ви­се­ће кан­ди­ло. Чи­ни­ло ми се, мо­жда је та­ко и да­нас, да то ни­ко не ра­ди.

Др­во ду­би и пре­кра­ја са­мо ру­ком у ко­јој је дле­то, скал­пел или но­жић.

– Тра­жим ја­вор, нај­че­шће, али има ов­де и ди­вље тре­шње и ора­ха. Ја­во­ро­ви­на се бе­ли, па је бо­је­ње ну­жно. То­ме сле­ди за­шти­та од про­па­да­ња и на­по­слет­ку, у за­вр­шној об­ра­ди, до­ла­зи пре­маз при­род­ним смо­ла­ма да би кан­ди­ло до­би­ло сјај. Сва­ко је за се­бе, ни­сам ура­дио два иста, а ша­ре, ко­је прет­ход­но цр­там на па­пи­ру, при­ла­го­ђа­вам об­ли­ку др­ве­та.

Има, ве­ли, још не­чег што га ву­че у ове во­де…

– Мо­жда је то мој од­нос пре­ма ве­ри. За ме­не је, а ту сам на не­ки на­чин осо­бен или раз­ли­чит, ве­о­ма ва­жно да се схва­те ва­жне ства­ри, и то од­мах. Бр­зо про­ђе ово­зе­маљ­ски жи­вот, а ни­ко нас не на­у­чи за­што је Хри­стос до­шао пре две хи­ља­де го­ди­на. Отац је по­слао Си­на да по­ка­же пут чо­ве­ку и про­ве­де чо­ве­ка кроз ово­зе­маљ­ски свет. А син Бо­га жи­во­га је по­слао Па­вла Стој­че­ви­ћа да на­ма Ср­би­ма по­ка­же пут ка цар­ству не­бе­ском. Па­вле нас је на соп­стве­ном при­ме­ру учио Хри­сто­вом пу­ту, об­на­вљао гра­ди­во сва­ког тре­нут­ка и оно­га ко је ви­део и схва­тио што је ви­део је­сте цар­ство не­бе­ско.

Пре две го­ди­не др Ми­ло­ше­вић је на­пра­вио и штап за ко­ло­ни­ју „па­стир­ски штап па­три­јар­ха Па­вла”, а ла­не и крст за ко­ло­ни­ју „крст па­три­јар­ха Па­вла”, чи­ји је идеј­ни за­чет­ник. Те се на­да да ће ко­ли­ко су­тра у Чач­ку да бу­ду уте­ме­ље­ни „Да­ни па­три­јар­ха Па­вла”.

– Ра­де­ћи на кан­ди­ли­ма и на ко­ло­ни­ја­ма же­лим са­мо јед­но: да се учи­мо на вред­но­сти­ма, да бу­де­мо бо­љи љу­ди, да наш ово­зе­маљ­ски жи­вот бу­де бо­го­у­год­ни­ји, да кроз ње­га те­жи­мо цар­ству не­бе­ском, да не чи­ни­мо зло, да чи­ни­мо до­бра, да се бо­ри­мо за вред­но­сти у сва­ком по­гле­ду, да љу­ди бу­ду љу­ди а не бро­је­ви, да до­бро по­бе­ђу­је зло у на­ма, да по­бе­ђу­је оп­ште над лич­ним.

Др Ми­ло­ше­вић је 1995, од­мах по­сле од­бра­ње­ног док­то­ра­та из по­љо­при­вре­де (фи­то­па­то­ло­ги­је, ви­ру­си кром­пи­ра), до­био са­гла­сност да по­ста­не по­сле­ди­пло­мац на те­о­ло­ги­ји у Бе­о­гра­ду, али је од­у­стао („И да­нас се ка­јем због те од­лу­ке”).

Мно­ги од нас уду­бе се у ми­сли чим осе­те ми­рис за­па­ље­них смо­ла из кан­ди­ла пред ико­ном, то­ком мо­ли­тве и бо­го­слу­же­ња. За­што је кан­ди­ло ту об­ја­снио је, у осам став­ки, вла­ди­ка Ни­ко­лај Ве­ли­ми­ро­вић, у сво­јим „Ми­си­о­нар­ским пи­сми­ма”. По­чет­на гла­си: „Ве­ра на­ша је све­тлост, а Исус Хри­стос ре­че: ’Ја сам све­тлост све­ту’”. А пла­ми­чак кан­ди­ла, ве­ле ду­хов­ни­ци, „оба­сја­ва све­то ли­це Хри­сто­во и свих све­тих ко­ји су се на ово­зе­маљ­ском пу­ту угле­да­ли на ње­га”.

Политика/Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.789.219 посета
Тренутно на сајту: 250 посетилац(a)