Након три деценије поново ће оживети скијалиште на падинама Јелице 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Након три деценије поново ће оживети скијалиште на падинама Јелице
Trenutno na sajtu: 493       |       Podeli:
13.02.2020 | 0 коментар(а)



Чачак – Побрђа Јелице ускоро би поново могла да постану рај за скијаше из Чачка, Драгачева и Пожеге.

Северозапанда падина, Велике ливаде, која се налази на 650 метара надморске висине одлуком Градске управе за урбанизам биће претворена у ски стазу. Међутим, до ове одлуке није се стигло одједном и тек онако, јер је пре 30 година управо на овом месту већ постојало скијалиште на ком су своје прве кораке на скијама учили школарци из чачанских школа, а иницијативу за ревитализацију покренули су носталгични мештани.

„Од родитеља сам често слушао приче како је скијалиште увек било пуно. Није било потребе да иду на Златибор или Копаоник. Почетком деведестих оно је затворено и сећам се да сам као шестогодишњак пролазио поред ски-лифта, чији делови су након затварања покрадени и питао се како је то било некад. Заједно са својим комшијама покренули смо акцију и након неколико година добили одобрење од стране градских власти да се некадашње скијалиште поново оживи”, рекао је за РИНУ Ненад Милошевић, заменик председник МЗ Риђаге.

Планина Јелица представља природну границу између Драгачева и чачанске котлине и препозната је као изузетно атрактиван туристички потенцијал. Ски стаза биће дугачка око 370 метара и налази се на тромеђи три живописна села – Риђага, Придворице и Ртара.

„Из Хидрометеролошког завода добили смо извештај у ком је записана висина снежног покривача у претходних 10 година. На тој падини снег се дуже задржава него у осталим деловима, тако да је наша иницијатива потпуно оправдана и ово место може бити од изузетног туристичког али и едукативног значаја за град Чачак”, каже Ненад.

Будуће скијалиште од локалног пута биће удаљено осам километара, а планирано је да буду изграђени и пропратни садржаји који ће додатно привући посетиоце управо на ову локацију.

„Прво је неопходно извршити експропријацију земљишта и спровести поступак јавне набавке за израду Плана детаљне регулације. Скијалиште у Риђагама ће бити под ингеренцијама СЦ “Младост”, а након ски стазе биће оформљено и санкалиште за најмлађе. Чачак нема ски стазу, зато ће реализација овог пројекта бити од великог значаја за све суграђане”, истакао је Милан Бојовић помоћник градоначелника Чачка.

За комплетно уређење и опремање ски стазе, према проценама, биће издвојено око 10 милиона динара. Оно што обећава велику посећеност у зимским, али и летњим месецима јесте и близина Овчарско - кабларског масива, који се налази на мапи бројних планинара из земље, али и Европе.

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Skijalista planina Jelica Ridjage

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.423.958 посета
Тренутно на сајту: 494 посетилац(a)