Заједно против непогода: Најава формирања службе за смањење ризика од природних катастрофа у сливу Западне Мораве 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Заједно против непогода: Најава формирања службе за смањење ризика од природних катастрофа у сливу Западне Мораве
Trenutno na sajtu: 405       |       Podeli:
22.02.2020 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Општинско веће у Горњем Милановцу је прво усвојило Предлог споразума о оснивању заједничке службе

за послове у области смањења ризика од природних катастрофа и развоја цивилне заштите на територији 18 градова и општина у сливу Западне Мораве, коју ће сви финансирати пропорционално броју становника.

 

- Поред градова Краљева, Крушевца, Новог Пазара, Ужица и Чачка, ту су и општине у Александровцу, Ариљу, Врњачкој Бањи, Горњем Милановцу, Ивањици, Книћу, Косјерићу, Лучанима, Пожеги, Рашки, Трстенику, Тутину и Чајетини. Сходно Протоколу који је потписан пре три године, приоритет сарадње поменутих локалних самоуправа је припрема заједничких стратешких докумената о управљању ризицима од сталних претњи, попут земљотреса, поплава, клизишта, снежних наноса, града, суше и шумских пожара. Поред изградње система ране најаве, по начелу "изградити ново и боље", треба створити и услове за брз опоравак - објашњава начелник општинског Штаба за ванредне ситуације у Горњем Милановцу Милорад Димитријевић.

Споразум о оснивању заједничке службе биће закључен на неодређено време, њено седиште би требало да буде у Крушевцу, а сарадња је заснована на принципима добровољности и солидарности, кроз удруживање финансијских и кадровских могућности.

Сваки потписник Споразума може тражити иступање из њега, писаним захтевом осталим актерима, најкасније шест месеци пре дана којим он за њега престаје да важи. Евентуалним иступањем једне локалне самоуправе, споразум престаје да важи само за њу, а за друге локалне самоуправе ће важити све док их има најмање две - прецизирано је овим актом.

Челници

 

Директорка заједничке службе и његовог заменика ће, после јавног конкурса, на предлог петочлане конкурсне комисије у којој сви морају бити високообразовани, именовати 18 локалних, градских или општинских већа. Мандати ће им трајати пет година, уз могућност поновног избора.

 

Мали трошак - Велика добробит

Нико није изолован и, ако ми у Горњем Милановцу нешто успемо да предупредимо, допринећемо смањењу ризика негде другде, и обрнуто. Притом, не ради се о превеликом оптерећењу локалних буџета, а заједничка корист ће бити велика - истиче председник Општине Дејан Ковачевић. 

ГЗС/ Новости, М. Бошњак




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.440.111 посета
Тренутно на сајту: 406 посетилац(a)