Брајовић: Брзо решити питање Новости, Танјуга и Политике 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Брајовић: Брзо решити питање Новости, Танјуга и Политике
Trenutno na sajtu: 395       |       Podeli:
12.05.2017 | 0 коментар(а)



Министарство културе и информисања посвећено је решавању питања Новости, Политке и Тањуга, каже државни секретар за информисање и медије Нино Брајовић.

"То су ствари које морамо брзо да радимо и да решимо статус новинске агенције Тањуг, која у овом облику функционисања не би требало ни дана да буде", рекао је Брајовић.

Он је истакао да Министарство сматра да треба да се донесе посебан закон о Тањугу у којем Тањуг не би могао да буде субвенционисан за плате запослених из буџета.

"То је врло важно да кажемо, јер критичари говоре о томе да се ми залажемо за државну агенцију. Да, за државну агенцију која не би имала финансијске субвенције од државе, која би под равноправним условима радила на тржишту од продаје свог сервиса, од продаје медијских услуга", рекао је Брајовић за РТС.

Према његовим речима, Министарство настоји да створи "колико год је могуће равноправне услове на тржишту".

Говорећи о “Вечерњим Новостима”, он је рекао да је тај лист запао дубоко у кризу што је, како је оценио, последица лоше сарадње или несарадње између Надзорног одбора и менаџмента.

Он је додао да се солидарисао да захтевима редакције "Вечерњих Новости" да Надзорни одбор јавно изађе са свим проблемима са којима се суочава та редакција и то отворено саопшти запосленима, као и да менаџмент треба да сарађује са Надзорним одбором.

"То су питања која морају брзо да дођу на дневни ред", рекао је Брајовић.

Како је објаснио, улога Министарства културе и информисања је посредничка и то су услуге добре воље, јер је надлежност над процесом приватизације када је у питању компанија Вечерње Новости у рукама је Министарства привреде.

"У вези са тим ја сам се обратио Министартсву привреде. Такође, када је реч о приватизацији најстаријег дневног листа на Балкану - Политике", рекао је Брајовић.

Када је реч о доношењу нове медијске стратегије, Брајовић је рекао да би радна група могла да почне да ради у јуну, али је истакао да је за комплетан посао потребно више месеци.

"Тек на јесен можемо говорити о изради неког документа, који онда иде у јавну расправу, процедуру. То је нешто што мора да траје и не зависи само од радне групе него и од разних околоности које имате у друштву. Такву стрратегију мора да усвоји и Влада Србије", објаснио је Брајовић.

Он је додао да тренутно постоји проблем са формирањем радне групе за израду за те стратегије.

"Мени се приписује да сам одредио и заковао радну групу. То није тачно. Ја ћу медијској коалицији препустити да, ако може да се договори, договори око свог кандидата, неки други кандидати су консултовани и пристали да у томе учествују", навео је Брајовић.

Коментаришући замереке на његов рачун да није могуће доносити медијску стратегију и законе који се односе на медије у исто време, Брајовић је сагласан да је то "једна од примедби", али сматра да пробни медијски закони који су донети пре три године нису на добар начин регулисали медијску сферу и да неке ствари треба хитно поправити не чекајући доношење стратегије.

"Ја сам о томе и упознао медијску коалицију. Кад су о томе раговарали није било замерки, примедба, оне су уследиле касније", рекао је Брајовић.

Указао је и на то да, када су у питању локални медији, не постоји никаква обавеза локалних власти да расписују конкурс нити казнене одредбе уколико то не раде, као ни доњи праг обавезности да извдвајају новац за пројектно суфинансирање медија.

"И то су ствари које бих интервентно мењао, а немају никакве везе са стратегијом јер стратегија је неки правац развоја медија који се дефинише за неку област у периоду од, на пример, пет година. Кад су медији у питању то је врло динамична област, ту су потребне промене које непрекидно трају и прилагођавају се и технолошким изазовима и свему. Неке ствари треба урадити брзо, а неке треба урадити на дужу стазу и темељно", рекао је Брајовић.

Он је рекао и да ће Министарство културе путем конкурса ове године доделити новац медијима за пројектно суфинансирање четири месеца раније него претходне године.

"Ми ћемо ове године расписати још један конкурс и стицајем тих околности медији са покрајинског и републичког нивоа ће имати пола милијарде динара више на располагању", додао је Брајовић.

Према његовим речима, урађено је и то да РТС има обезбеђено финасирање за две године, а не за годину дана.

Извор: Танјуг

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.343.910 посета
Тренутно на сајту: 396 посетилац(a)