Опчињен Гучом, Сабором, трубом, добротом у Србији, Мађар Шандор Фаркаш из Комла оставио завет родбини да његов пепео распу Бјелицом 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Опчињен Гучом, Сабором, трубом, добротом у Србији, Мађар Шандор Фаркаш из Комла оставио завет родбини да његов пепео распу Бјелицом
Trenutno na sajtu: 898       |       Podeli:
07.08.2022 | 0 коментар(а)



Гуча - Седам година након што је Шандор Фаркаш напустио овај свет, у дворишту код Слободана Славковића Чопа, окупили су се пријатељи



Мађара, коме је Гуча до гроба остала у души, као и доброта српског народа, како је говорио, а о томе сведоче они који су га најбоље познавали.
А по последња Фаркашова адреса заувек је остао сокак у Гучи, где је на зиду једне куће у хладу столетне липе остало записано „Заувек са вама”.

Код Слободана Славковића Чопа скоро 20 година на сваки Сабор трубача долазило је око 30 бајкера из Мађарске из места Печуљ који буду ту од три, четири до пет дана, а међу њима и Мађар Шандор Фаркаш, човек који је до гроба волео Србе.

„Једног пролећа стигла нам је вест да се Фаркаш, један од бајкера, разболео добио је карцином костију и пошто је знао због, развоја болести да му није остало пуно од живота, изразио је жељу да се кремира, а да се пепео из урне разаспе у реку Бјелицу уз звуке трубе”, рекао је за Глас западне Србије Слободан Славковић Чоп.
Слободан са сетом прича да је Мађар Фаркаш био очаран Гучом, и душом српског народа.

 Мађар Шандор Фаркаш из Комла оставио завет родбини да његов пепео распу Бјелицом, фото: ГЗС

„Његова жеља је била да се уз звуке трубе разаспе његова урна у реку Бјелицу са нашег грбавог моста, како га зовемо, што смо и учининили. Било је врло дирљиво, а мештани који су присуствовали томе, месецима касније препричавали су тај догађај. Морам признати да је и мени драго што сам успео да испуним нечију животну жељу. Сво то друштво, након, година и година долази овде увек за Сабор, почев од његове ћерке, па до Фаркашових пријатеља. Радо се окупимо, попричамо и евоцирамо успомене на њега. Док смо посипали пепео, ту је био оркестар Гвоздена Росића, који је по Фаркашовој жељи свирао, било је ту и озбиљне музике и наших српских кола, уз пригодан говор који сам спремио. Део свега тога снимала је и ББС телевизија, те морам истаћи да је све било на врло високом нивоу”, рекао је Славковић.


Предраг Лукић из Осјека, један од Фаркашових пријатеља каже да су Мађара Сабор трубача и сама Гуча опчинили, те да су Срби најбољи народ на свету.


„Он је Србе заволео до гроба, сваке године је долазио у Гучу и живео је за тај Сабор, читаве године је шпарао за те дане. Опчинила га је количина доброте овде, и увек је говорио да је једино Срби имају”, рекао је Предраг Лукић из Осјека.
Ласло Шаломон из Печуја, прича да је ово 17-ти пут како долази у Гучу и да му се чини да кад случајно не би дошао осећао би се лоше, посебно због свог пријатеља, чијих се речи још увек јасно сећа.

 Мађар Шандор Фаркаш из Комла оставио завет родбини да његов пепео распу Бјелицом, фото: ГЗС

„Не могу се осећаји тако једноставно у речи преточити, нити описати. Овде смо сви ми, а посебно Фаркаш осетили оно што у ствари јесте међу Србима, а то су доброта и душа”, рекао је Ласло Шаломон.


Иначе, Мађар Шандор Фаркаш овај свет напустио пре тачно седам година, његови земни остаци развејани су Драгачевом и долином реке Бјелице, а на зиду једне куће у Гучи остао је белег од само три речи „Заувек са вама”.


ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Madjar guca bjelica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.009.098 посета
Тренутно на сајту: 899 посетилац(a)