Глас Западне Србије
Адреса: Жупана Страцимира 9/1, 32 000 Чачак
Телефони:060 5000 150, 032 347 001 redakcija@glaszapadnesrbije.rs
Суво бело грожђе извор здравља
Trenutno na sajtu: 343 |
Podeli:
16.07.2019 | 0 коментар(а)
Чачак – Од давнина је познато да је суво воће добар извор антиоксиданаса,
Фото: РИНА
материја које се природно налазе у храни и штите наше здравље од слободних радикала који оштећују ћелије. У свакодневној исхрани добра су превенција и поуздан лек за многе болести савременог доба. Група истраживача са Природно – математичког факултета у Нишу недавно је у Чачку, током саветовања о биотехнологији на Агрономском факултету, представила резултате својих испитивања закључујући да се од седам врста анализираног воћа суво бело грожђе показалао као најбољи извор антиоксиданаса, док је сува смоква најмање богат. Они су истраживањем обухватили узорке кајсије, шљиве, смокве, бруснице, урме и белог и црног грожђа.
„За суво воће може се рећи да је ризница свега што је човеку потребно. Нека истраживања показују да суво грожђе, шљива, кајсија и брусница имају више фенола у односу на свеже примерке, а суве смокве и урме мање. Најзначајнији извори фенолних једињења, а тиме и антиоксиданаса су разни напици, црно вино, воћни сокови, зелени и црни чај, кафа, пиво, као и какао, црна чоколада, лешник, бадем, киркири, шљиве, грожње, боровнице, бруснице, купине, малине, јабуке, маслине, соја, интегралне житарице, броколи, целер...” - наводи се у том научном раду.
Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.
Коментари посетилаца
(0)
Вест нема коментара. Будите први који ће коментарисати ову вест!