Планина Мучањ, све атрактивнија туристичка дестинација у Србији 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Планина Мучањ, све атрактивнија туристичка дестинација у Србији
Trenutno na sajtu: 482       |       Podeli:
13.07.2020 | 0 коментар(а)



Ивањица – Још увек недовољно откривен српски туристички бисер јесте планина Мучањ која се налази на двадесетак километара западно од Ивањице.
Планина са које се види пола Србије, фото: РИНА

Ова планина сигурно је једна од оних где дивља, нетакнута природа још увек није дала данак цивилизацији, али и на којој се чува далека историја.

„Према легенди име Мучањ ова планина је добила по врло тешком и мучном успону Светог Саве на сам њен врх. Како народна веровања даље говоре, на месту где је одмарао налазио се извор воде, који и данас ту постоји. У народу је та вода позната  као лековита, па је ово место често посећено од стране верника и путника намерника“, каже за РИНУ, Милоје Остојић из Туристичке организације Ивањица.

 

Са планине Мучањ пружа се невероватан поглед на скоро пола Србије, а највећи врх простире се на 1534 метара надморске висине, који је познат и као Јеринин град. Уређене су пешачке стазе, као и видиковац са ког пуца поглед на Овчар, Чешаљ, Голију, Јелицу и Градину.

„Мучањ је у последње време постао једна од најпосећенијих туристичких дестинацаија у општини Ивањица. У селу Катићи које се налази у подножју, већ за ову сезону тражи се место више, јер су јул и август унапред попуњени. Поред заиста фантастичне природе, ова планина је права историјска ризница. Уређен је Карађорђев шанац, јер то једно од места где су се водиле борбе за Србију 1806. године, а ускоро ће бити уређен и пут до самог врха“, изјавио је Остојић.

Мучањ је препознатљив по свом крашком рељефу и стенама од којих се састоји и сам врх, Јеринин град, стога су ове фасцинанатне стене уочљиве чак и са магистралног пута који води до Ивањице. У богатству крашких рељефа највише се истичу пећине. Испод Глатке стене, на надморској висини од  1224 метара, добро сакривена, налази се једна од најпознатијих – пећина четничког команданта Боже Јаворца.

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


mucanj planina srbija sveti sava

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.446.640 посета
Тренутно на сајту: 482 посетилац(a)