Сви који шаљу и примају новац биће у Регистру корисника новчане дознаке 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Сви који шаљу и примају новац биће у Регистру корисника новчане дознаке
Trenutno na sajtu: 359       |       Podeli:
08.11.2019 | 0 коментар(а)



Име свакога ко шаље новац из Србије, било да је прималац у земљи или иностранству и свакога коме новац стиже,
Фото: ГЗС

од 1. јуна следеће године наћи ће се у Јединственом регистру корисника новчане дознаке, пишу данас "Вечерње новости".

Увођење Регистра предвиђено је изменама Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, који је у скупштинској процедури.

Дознаке се у јавности углавном везују за приливе из дијаспоре и то најчешће из Немачке и других европских држава где ради највише људи из Србије, који новац шаљу рођацима у земљи.

"Новости" наводе да ће бити "пописани" и грађани који су у првих осам месеци ове године из иностранства примили укупно 2,29 милијарди евра на име пензија, социјалних примања, радничких дознака, као и помоћи и поклона из иностранства.

Регистар ће водити Народна банка Србије, а подаци из њега неће бити јавно доступни.

Новчана дознака, објашњава лист, није само она која "легне" на рачун у банци, већ се односи и на услуге које пружају платне институције, путем којих новац може да се прима и шаље без отварања рачуна.

Ову услугу у међународном платном промету пружају банке, платне институције и ЈП "Пошта Србије", Вестерн јунион, Маниграм и РИА Монеy трансфер.

Kако се наводи у чланку, основни циљ успостављања регистра је унапређење ефикасности система за спречавање прања новца у вези са извршењем платних трансакција.

"Централним вођењем података омогућава се олакшани и бржи приступ подацима о корисницима новчаних дознака када је то неопходно за откривање криминалних активности", објашњавају у НБС.

Додају да више неће бити потребно да се надлежни органи обраћају свакој платној институцији појединачно, што за собом носи неблаговременост у поступању и одговарајуће ризике.

У НБС истичу да ће се на податке из Регистра примењивати одредбе закона којим се уређује пружање платних услуга које се односе на пословну тајну, као и одредбе прописа којима су уређује заштита података о личности.

ГЗС / РТВ




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


psimaoci poaljioci novca registrovani doznake narodna banka srbije

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.477.326 посета
Тренутно на сајту: 358 посетилац(a)