Стигле роде у Шаторњу 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Стигле роде у Шаторњу
Trenutno na sajtu: 482       |       Podeli:
25.04.2017 | 0 коментар(а)



Топола - Роде су високе птице, дугих ногу и вратова, дугог и тврдог кљуна. Перје им је црно бело с тим што у време парења црно перје има метални сјај,

а бело изгледа бљештаво, реп је кратак.

Роде су тешке птице са широким распоном крила и јако су осетљиве на хладноћу па тако када пада киша оне подигну једну ногу под перје или гурају кљун у перје. Њихова комуникација се заснива на клепетању кљуном. Хране се инсектима, а највише жабама, снесу 3-5 јаја и живе преко 20 година. Ове велике птице гнезда праве на дрвећу, крововима кућа, оџацима или бандерама.

Верује се у народу да доносе срећу и благостање тамо где се појаве па тако мештани села Шаторња могу очекивати напредак у селу а вероватно и пуно беба обзиром да су ове птице по томе познате.

Ову прелепу птицу данас је фотографисала Јелена Миливојевић Сретеновић у делу Горња Шаторња.

Да ли је ова птица случајно слетела баш у њихово село или можда тражи згодно место за своје гнездо остаје питање које само ова рода зна углавном мештанима се смешка лепа будућност.

 

Марија Лазаревић/ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.838.682 посета
Тренутно на сајту: 483 посетилац(a)