Данас је празник посвећен Светом Нектарију Егинском: У цркви у Коњевићима петком у 18 часова чита се акатист овом чудотворцу 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Данас је празник посвећен Светом Нектарију Егинском: У цркви у Коњевићима петком у 18 часова чита се акатист овом чудотворцу
Trenutno na sajtu: 668       |       Podeli:
22.11.2022 | 0 коментар(а)



Српска православна црква и њени верници данас прослављају празник посвећен Светом
Црква Светог цара Константина и царице Јелене, фото: ГЗС/ J. Николић

Нектарију Егинском, једном од највећих исцелитеља у историји хришћанства.

Свети Нектарије је православни теолог и светитељ, рођен под именом Анастасије Кефалас. Рођен је 1. октобра 1846. у Тракији у сиромашној породици. Након основне школе, преселио се у Цариград, а 1866. године прешао је у град Хиос, где је радио као учитељ. После десет година службе, замомонашио се и узео име Лазар.

У цркви у Коњевићима, фото: црква Светог цара Константина и царице Јелене/ М. Сокић

Године 1877. примио је монашки постриг под именом Нектарије, и јерођаконски чин. Неколико година је живео у Атини, где је 1885. године дипломирао на Богословском факултету у Атини. Већ идуће године, 1886, рукоположен је у чин свештеника.
Исте године, примио је и чин архимандрита, и постао секретар Александријске патријаршије. 1889. године, изабран је за митрополита Пентаполског.

Нектарије је 1892. године примио службу проповедника у Грчкој, а у периоду 1894-1908. водио јетеолошку школу у Атини. Након одласка у пензију, живео је у Тројичком манастиру у Егини, по којој се и назива Егински.

Преминуо је у Атини, 8. новембра 1920. године, од рака простате. Канонизован је 1961. године од стране Цариградске патријаршије. Оно што је најзанимљивије, над његовом моштима су се дешавала разна чуда исцељења.

У манастиру Тумане код Голупца налазе се мошти овог светитеља, а постоје и две молитве овом свецу, за које се верује да помажу при лечењу болести.

Према веровању, молећи се Светом Нектарију многи верници успели су да нађу спас од рака, парализе, Паркинсонове болести, излечили су се и људи који су имали проблеме са бубрезима, очима, мозгом.

Чак су забележена и поједина чуда да је спасао људе у разним несрећама – саобраћају, бродоломима, па и нападима ајкула и змијским уједима.

Од Светог Нектарија Егинског помоћ највише траже оболели од канцера и других малигних болести. Чуда је чинио, како кажу, и за живота, али она су посебно постала видљива након његовог упокојења.

Познато је и свето уље Нектарија Егинског, које се може наћи у Руској цркви на Калемегдану, као и у манастиру Раковица.

Наиме, верује се да је довољно да на болно место утрљате мало уља и изговарате молитву овом свецу, уз пуно љубави и поштовања.

Данашњи дан је и слава Института за онкологију Клиничког центра Србије, пошто се верује да Свети Нектарије Егински може да излечи и канцере.

Црква Светог цара Константина и царице Јелене, фото: ГЗС/ J. Николић

Иначе, на вечерњој служби у цркви у Коњевићима петком у 18 часова чита акатист Светом Нектарију Егинском. Са острва Егина, где се налазе мошти овог нововековног свеца, грчког монаха и чудотворца, чије мошти лече, старешина цркве Светог цара Константина и царице Јелене, јереј Миодраг Тодоровић донео је и освећено уље Светог Нектарија, којим ће петком, након читања акатиста, помазивати вернике.

Свети Нектарије лечи људе од душевних и телесних болести, а посебно му се моле болесници који болују од рака. Многе здравствене установе га прослављају као свог заштитника, а Институт за онкологију и радиологију Србије обележава Св. Нектарија као своју славу.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


SVETI NEKTARIJE EGINSKI KONJEVICI CRKVA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.398.719 посета
Тренутно на сајту: 669 посетилац(a)