ЧАЧАК – ИНТЕРВЈУ МИРЈАНЕ ЂОКОВИЋ, ПОМОЋНИКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЗА ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ  


ЧАЧАК – ИНТЕРВЈУ МИРЈАНЕ ЂОКОВИЋ, ПОМОЋНИКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЗА ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
07.11.2012. 09:20 | 0 коментар(а)Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника за област економског развоја и заштите животне средине, у интервјуу за Чачак прес говорила је о еколошким проблемима на подручју Чачка, о заштити животне средине, мерама градске власти, и будућим пројектима у овој области.

Највећи део овог интервјуа био је посвећен питањима екологије и заштите животне средине, будући да она у последње време добијају све већи значај, како због пажње у медијима и подизања еколошке свести грађана, тако и због међународног интересовања за ту област, посебно од стране Европске уније, која захтева постојање законске регулативе у области екологије и заштите животне средине.

У надлежност помоћника градоначелника за област економског развоја и и заштите животне средине спада покретање иницијатива, предлагање пројеката и изношење мишљења у вези питања из области економије, екологије и заштите животне средине. У оквиру градске власти ни једна служба није посебно задужена за ова питања, па се све одлуке доносе сарадњом више управа и институција, уз координацију градоначелника, што за сада показује добре резултате, рекла је Ђоковићева.

Еколошка свест грађана мора бити унапређена

Као један од основних узрока еколошких проблема у нашем граду Ђоковићева је означила неодговарајућу еколошку свест једног дела наших суграђана, истакавши да се општи суд о томе не може донети на основу понашања неколицине. „У подизању еколошке свести грађана неопходна је помоћ медија, јер се само путем едукације и медијске кампање суграђани могу подрстаћи на већу бригу о животној средини, у чему се огледа опште васпитање“, што је неопходно учинити, будући да су несавесни грађани највећи загађивачи, јер велика индустријска постројења не раде пуним капацитетима. Као супротан пример навела је и похвалила волонтерске активности, посебно удружење „Весела дружина“, које је било ангажовано на уређењу обала Западне Мораве, за шта су добили и финансијску подршку од града. Том приликом је рекла да град и у наредној години рачуна на волонтерске активности, најавивши материјалну помоћ града у циљу уређења обала. „Ако већ имамо погодност да имамо реку на мање од километар од центра града, много нам значи да је оплеменимо и да нашим грађанима учинимо да лето проводе у лепом амбијенту уз Мораву“, навела је она.

„Отпад је новац“

 „Град Чачак има трајно опредељење ка заштити природе на својој територији, казала је Ђоковићева, још током 2005. године усвојен је стратешки документ „ЛЕАП“ који садржи детаљан преглед проблема и тренутног стања у заштити животне средине. Дивље депоније, односно неадекватно одлагање отпада представља један од највећих еколошких проблема на подручју Чачка. „Отпад је новац“, реклa је Мирјана Ђоковић, „човек мора да схвати да све што баца има одређену вредност.” Истакла је важност правилног одлагања и примарне селекције отпада у домаћинствима за чистије окружење, и смањење количине отпада на регионалној депонији „Дубоко“, чиме ће јој бити продужен век трајања. Будући да се на територији града дневно генерише око 80 тона отпада, а на годишњем нивоу око 29 хиљада тона, очигледно је да потреба за рециклажом постоји. Отпад се одлаже на регионалну депонију „Дубоко“, град поседује центар за рециклажу, а примарна селекција се у одређеној мери одвија у домаћинствима, уз учешће локалне власти у складу са овлашћењима. У наредном периоду планирана је интензивнија медијска кампања у циљу промоције примарне селекције отпада у домаћинствима, како би грађани сами бринули о свом отпаду више него до сада. Тиме ће смањити и цену услуга предузећа „Комуналац“, па грађани морају променити свест и навике, јер примарна селекција иде у прилог и њиховог буџета и општег еколошког стања, додала је она.  

Западна Морава и Овчарско-кабларска клисура, драгуљи чији се потенцијали морају искористити

Посебан значај за чачански крај има Западна Морава, због својих енергетских, привредних и туристичких потенцијала. Дужина тока Мораве кроз град је око 55 километара, она представља велики драгуљ чије се благодети и потенцијали морају искористити, изјавила је Ђоковићева, очекујући помоћ и сарадњу „Србијавода“ које газдују приобаљем. Град ће издвојити средства из буџета којима ће бити финансирано уређење обала и њихово крчење, као и чишћење корита и сређивање градске плаже. Мирјана Ђоковић заступа идеју увођења чувара паркова, који би надзирали 2 градска и спомен парк, као и градске обале Мораве. Дивље депоније највише руже обале Мораве, па ће званични обиласци терена бити интензивирани како би се оне евидентирале, а затим и уклониле, волонтерски или радом јавних предузећа, навела је она.

Највећи туристички потенцијал у нашем крају свакако има Овчарско-кабларска клисура, која спада у један од најлепших и најживописнијих предела Србије. Уредбом Владе Републике Србије клисура је заштићена као предео изузетних одлика и као добро од изузетног значаја, о њој се брине Туристичка организација Чачка и петочлана чуварска служба. „Град намерава да повећа туристички капацитет клисуре, због чега смо конкурисали за неколико међународних пројеката којима би се уредиле пећине и заштитила флора и фауна у клисури“, навела је Ђоковићева. Осим тога, у току је међународни пројекат „Бенатур 2000“, чија је вредност 167,000 евра, и којим се предвиђа уклањање киселог дрвета и заштита малог корморана, а конкретне активности крећу од децембра. „У плану је и чишћење језера у клисури, уклањање трске, за шта ће можда бити позајмљена машина са језера Перућац, док се за чишћење муља мора прибавити сагласност ЕПС-а због бране“, казала је она. Додала је и да су за чишћење језера од муља заинтересовани словеначки партнери, у вези чега су већ обављени прелиминарни разговори у Београду, а ускоро је планиран и састанак у Чачку.

 

Финансирање еколошких активности кроз пројекте

Досадашњи буџет града износио је 39 милиона динара, очекује се да ће бити толики и у наредној години, а висина издвајања за екологију биће позната након израде детаљног плана активности. Осим издвајања града, средства пристижу и из републичких и међународних фондова, кроз учешће у разним пројектима. На пример, у 2011. години ресор локално-економског развоја је писао пројекат за наставак изградње улице Ђорђа Томашевића и за магистрални цевовод за водоснабдевање насеља на левој обали Мораве, којима је конкурисано за добијање средстава из Националног инвестиционог плана. Исте године реализован је пројекат „Exchange 3“, у вредности од 269.000 евра, који је финансиран од стране делегације Европске комисије у Србији, а чији је носилац био град Чачак, као и пројекат развоја система управљања комуналним чврстим отпадом, где је град био партнер, а вредност овог пројекта је 250.000 евра. Током 2011. године израђено је много пројеката за које се чекају одговори о добијању партнерства, за јесен 2013. године најављено је отварање трансфер станице за одвожење отпада, а тренутно је у изради студија оправданости за изградњу постројења за отпадне воде, додала је она.

Незаобилазно питање јесу и овогодишњи пожари који су нанели велику штету шумама и пољопривредном земљишту, посебно у Горњој Горевници, Срезојевцима и шумама на левој обали Мораве. Поводом санације штете град је написао пројекат по питању прекограничне сарадње, и конкурисао за добијање противпожарног возила и финансијске помоћи за пошумљавање пожаром огољених површина, рекла је Ђоковићева. На крају је додала да је град пре неколико дана потписао повељу о енергетској ефикасности, која ће бити унапређена, између осталог, уградњом штедљивих сијалица у јавну расвету на кључним локацијама, попут бедема, трга и околине болнице.

 

ИЗВОР – ЧАЧАК ПРЕСПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 
Предходни интервјуи

25.11.2013. 17:33
МЛАЂАН ДИНКИЋ: ОЧЕКУЈЕМ ИЗБОРЕ У ФЕБРУАРУ
 
06.11.2013. 20:47
ИНТЕРВЈУ - ЕДВАРД ЛУСИ СМИТ, ТЕОРЕТИЧАР УМЕТНОСТИ
 
07.10.2013. 16:28
ИНТЕРВЈУ - ДЕКАН АГРОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА ВЛАДЕТА СТЕВАНОВИЋ
 
06.10.2013. 13:49
ЈОВО БАКИЋ: КАКВЕ СУ НАШЕ ВОЂЕ
 
09.09.2013. 22:55
ИНТЕРВЈУ - ВЛАДИМИР ПУТИН
 
04.09.2013. 15:26
ДЕЛЕГАЦИЈЕ ПРОЛАЗЕ...
 
24.08.2013. 21:02
ТИЈАНИЋ : СРПСКА ЕЛИТА ИЗДАЛА ДРЖАВУ
 
03.08.2013. 17:04
ИНТЕРВЈУ – МАРИСТЕЛА БЕЛИЋ, МАРКЕТИНГ МЕНАЏЕР УТП „МОРАВА“ ЧАЧАК
 
31.07.2013. 15:15
ИНТЕРВЈУ – ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА СССС ИВАЊИЦА, МАРКО ГЛАВИНИЋ
 
13.07.2013. 21:51
ПИРАЕУС БАНКА - ЈЕДИНСТВЕН КРЕДИТ, ШЕСТ МЕСЕЦИ БЕЗ РАТЕ !
 
03.07.2013. 08:59
МИШУЛА ПЕТРОВИЋ - ПОСЛЕДЊИ ИНТЕРВЈУ
 
24.06.2013. 00:22
ИНТЕРВЈУ – СРЂАН ЂУРОВИЋ, ДИРЕКТОР ПД „ЕЛЕКТРОСРБИЈА“
 
11.06.2013. 16:19
ИНТЕРВЈУ – ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ИВАЊИЦА, МИЛОМИР ЗОРИЋ
 
10.06.2013. 18:09
СРЕТЕНОВИЋ ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ
 
04.06.2013. 14:12
Џоел Скаузен: Нуклеарни рат је неизбежан
 
30.05.2013. 08:38
Ера америчке надмоћи приближава се крају?
 
26.05.2013. 11:06
БИХ ЈЕ ЂАВО ДРЖАВА
 
23.05.2013. 14:12
ЈАША АМУЛИ - НИ НЕМАЧКА НИЈЕ ИМАЛА ЈАСЕНОВАЦ
 
21.04.2013. 17:27
ИНТЕРВЈУ НЕДЕЉЕ: ЉИЉАНА БРАЛОВИЋ (47)ПЕСНИКИЊА ИЗ ПРАЊАНА
 
11.04.2013. 16:34
ИНТЕРВЈУ - МИРОСЛАВ ПЕТКОВИЋ, НАРОДНИ ПОСЛАНИК И ПОДПРЕДСЕДНИК ДСС
 
11.04.2013. 11:41
ГОВОР ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА
 
06.03.2013. 13:13
ГЛАС ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ У СКАДРУ НА БОЈАНИ
 
25.01.2013. 23:29
МИШУЛА ПЕТРОВИЋ – 20 ГОДИНА РАДА ТВ „ГАЛАКСИЈА 32“
 
23.01.2013. 16:21
ЧАЧАК, СРЕДИШТЕ СРПСКИХ ГУСЛАРА У ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈА
 
16.01.2013. 15:34
ИНТЕРВЈУ СРЂАНА СРЕЋКОВИЋА, ПРЕДСЕДНИКА РАВНОГОРСКОГ ПОКРЕТА
 
19.12.2012. 12:08
ВЕЉКО НЕГОВАНОВИЋ ОТВОРЕНО О СВЕМУ
 
16.12.2012. 09:22
СЛАВЕНКО ТЕРЗИЋ-СРБИМА НАМЕЋУ ИСТОРИЈСКУ КРИВИЦУ
 
12.12.2012. 17:54
СЕЛО ЉУБИЋ - ПОДВИГ У НАЈТЕЖИМ ВРЕМЕНИМА
 
01.12.2012. 13:00
ИНТЕРВЈУ БОШКА ОБРАДОВИЋА, СЕКРЕТАРА УО „ДВЕРИ“
 
29.11.2012. 09:09
ВОЈИСЛАВ КОШТУНИЦА – ДОКЛЕ ЋЕ ДА НАС ПОНИЖАВАЈУ
 
22.11.2012. 14:34
ИНТЕРВЈУ ДРАГАНА КУЗМАНОВИЋА – ДОМИСА
 
11.11.2012. 14:23
ЧАЧАК - ИНТЕРВЈУ НАЧЕЛНИКА ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ МИЛОВАНА ПЕТРОВИЋА
 
07.11.2012. 09:20
ЧАЧАК – ИНТЕРВЈУ МИРЈАНЕ ЂОКОВИЋ, ПОМОЋНИКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЗА ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 100.343.549 посета
Тренутно на сајту: 89 посетилац(a)