Обележена 74. годишњица мисије Халијард у Прањанима 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Обележена 74. годишњица мисије Халијард у Прањанима
Trenutno na sajtu: 400       |       Podeli:
22.09.2018 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Полагањем венаца на Галовића пољу у Прањанима данас је обележена 74. годишњица мисије Халијард

током које су у Другом светском рату мештани овог краја спасили више од 500 америчких пилота.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот рекао је да је за њега Галовића поље не обично поље већ историја, јунаштво и свето поље.
„Ту су Срби показали најбоље што човечанство може да покаже. Дали су све од себе да помогну непознатом странцу, када су видели зло, то прави човечанство. Долазим овде већ трећи пут и сваке године обележавамо ову операцију, али долазим и да кажем хвала Србији”, рекао је амбасадор Скот.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот, положио је венце на спомен-обележје, фото: ГЗС

Престолонаследник Александар II Карађорђевић истакао је да српски народ цени слободу као највећу вредност и да је показао да и у најтежим тренуцима своје историје од тог идеала не одустаје.
„Под командом министра војног владе Краљевине Југославије генерала Драгољуба Михајловића као и мог оца Краља Петра II, Југословенска војска у отаџбини и српски народ спасили су сигурне смрти 500 америчких авијатичара.У том драматичном догађају опет је дошло до изражаја српко-америчко пријатељство које је показано у најтежим тренуцима Другог светског рата. Нама данас остаје нада да ће одности Србије и САД поново достићи ниво који су имали за време чувене мисије Халијард”, рекао је престолонаследник.

Престолонаследник Александар II Карађорђевић, фото: ГЗС

Председница Народне скупштине РС Маја Гојковић истакла је да се данас на обележавању овог значајног јубилеја, 74. године акције Халијард, у најбољем светлу показало јунаштво и херојство становништва читавог овог краја.

„Окупили смо се данас да још једном негујемо сећање на једну од највећих акцију у Другом светског рату у спасавању савезничких пилота која представља много више од тога. То је уједно прича о солидарности о пожртвовању о пријатељству, насталом у најтежим тренуцима страдања и заједничке борбе у рату. Цитираћу америчког новинара и писца Грегори Фримена који у совјој књизи `500 заборављених`, коју сам недавно добила од амбасадора САД и прочитала, један део који је посвећен овој несвакидашњој и величанственој акцији `то је једна од последњих неиспричаних прича из Другог светског рата и истовремено и једна од најзначајанијих, то је прича испричана авантуром, срчаношћу, опасношћу и јунаштвом које се преплиће са мрежом завера, лажи и прикривања. Захваљујући јунацима ове приче која се одвијала у склопу велике и дуге борбе за слободу и која је однела небројано много жртава ова акција није заборављена ни у Србији ни у Америци”, казала је Гојковић.

Председница Народне скупштине РС Маја Гојковић, фото: ГЗС

Предсавници локалне самоуправе положили су венце на спомен обележје. Председница скупштине Општине Горњи Милановац Јадранка Достанић рекла је да је ово место окупљања повод веома значајном догађају.

Подпредседница  скупштине Општине Горњи Милановац Јадранка Достанић, фото: ГЗС

„Мислија Халијар и Галовића поље, симбол су великог и нераскидивог пријатељства. Давне 1944. године почело је спашавање више од 520 савезниких пилота, коме је локално спрско становништво пружило спас и уточиште. Наши сународници су делима тада показали своје најбоље особине људскости и честитости које су и данас карактеристичне за људе прањанског краја. Захвални смо им и поносни на њих због тога”, наводи Достанић.

Церемонији су присуствовали и народни посланици Јасна Каранац, Драгомир Карић и Марко Парезановић.

ГЗС

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.341.904 посета
Тренутно на сајту: 401 посетилац(a)