Знамења славе и части Војводе Бојовића 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Знамења славе и части Војводе Бојовића
Trenutno na sajtu: 502       |       Podeli:
19.05.2017 | 0 коментар(а)



Изложбу најлепших српских одликовања и униформе, оружје и фотографије војводе Петра Бојовића Нововарошани могу да виде до 28. маја.

У фоајеу Дома културе у четвртак је, на међународни дан музеја, отворена изложба „Војвода Петар Бојовић - знамења славе и части“, која поводом 100-годишњице Првог светског рата сведочи о животном и ратничком путу учесника шест ослободилачких ратова Србије, команданта Прве армије и начелника Врховне команде Српске војске у Великом рату.

 - Две и по деценије после смрти усахло је породично стабло војводе Петра Бојовића (1858-1945),а о свим експонатима, који су данас пред вама, с непоновљивом оданошћу бринула је стара београдска породица Ракић. Господин Коста Ракић даровао је своме отечеству војводина одликовања, повеље и дипломе.Захваљујући томе, под покровитељством председника Републике господина Томислава Николића приређена је ова изложба, као подстицај посусталој српској музеологији и подршка драгоценој пракси гостовања изложби у градовима Србије – рекао је Радивоје Бојовић, кустос Народног музеја из Чачка, представљајући поставку.

Изложбу је представио Радивоје Бојовић, кустос Музеја у Чачку (фото: Д. Гагричић)

Збирка униформи војводе Петра Бојовића се прва нашла пред музејском публиком још 1984. године.Некада богату збирку службеног одела чине само појдини делови мале и велике војводске одеће, једна блуза и шињел. Иако некомплетне, оне спадају у јединствене и најдрагоценије примерке службене одеће српске – нагласио је кустос Бојовић и подсетио:

- Одликовања војводе Петра Бојовића су најзначајнији део ове изложбе.У својој официрској каријери одликован је 41 пут.Додељено му је 25 српских и југословенских одликовања, израђених у медаљерским радионицама у Бечу, Паризу и Локлу и 16 одликовања европских држава. Од тога броја недостаје шест примерака, а четити су некомплетна.

Отварању изложбе присуствовали су представници Генералног секретаријата председника Републике Србије, који су са чачанским Музејом припремили поставку, те генерал Милосав Симовић, командант Копнене војске Србије, са сарадницима, као и представници ужичког Народног музеја.

Изложбу је отворио Никола Јелић, председник Скупштине општине Нова Варош, који је, као и Индира Генџић, кустос у Завичајном одељењу ужичког Музеја у Новој Вароши, говорио о заслугама знаменитог земљака и порукама које је оставио поколењима.

На изложби 200 предмета

Студијска изложба посвећена војводи Петру Бојовићу приказује животни пут и победе у ратовима за ослобођење и уједињење 1876-1918. једног од највећих војскођа ослободилачких ратова Србије.Први пут је пред вама око 200 предмета, који представљају најлепше и највредније примерке српских одликовања, савремених повеља, службеног одела, личног оружја и фотографија од средине 19. до средине 20. века – нагласио је кустос Радивоје Бојовић.

Извор: Златаринфо.рс ( Д. Гагричић )




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.839.391 посета
Тренутно на сајту: 502 посетилац(a)