Музеј Златибора у конаку сердара Мићића 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Музеј Златибора у конаку сердара Мићића
Trenutno na sajtu: 397       |       Podeli:
24.07.2017 | 0 коментар(а)



Чајетина - Најпосећенија српска планина и прва ваздушна бања гостима отвара двери културне и

националне баштине.

Прва ваздушна бања у Србији и најпосећенија планина - добија музеј. Златиборце ће са слика гледати преци, а експонати ће гостима сведочити о наслеђу минулих векова на висоравни.

Гледајући у будућност, у Чајетини спајају прошлост и садашњост, па је локални парламент недавно донео одлуку о оснивању установе културе Музеј "Конак", која ће бринути о сакупљању, заштити, чувању, проучавању и презентацији блага богате културно-историјске баштине златиборског краја и бити место сусрета, дружења, организованих посета, часова очигледне наставе и историје...

Најмлађе чедо чајетинске културе биће баш на Златибору, у комшилуку Туристичке организације, прекопута хотела "Олимп". Идуће године средствима буџета општине Чајетина градиће се зграда од 600 квадрата, као реплика конака рујанског старешине, сердара Јована Мићића, знамените личности овог краја и десне руке кнеза Милоша на граници са Турском после Другог српског устанка. Тиме се, подсећају Златиборци, наставља нит културног наслеђа и народног градитељства.

Чајетинци, у ствари, настављају традицију предаје старина у аманет потомству. Средиште културног живота вароши, Библиотека "Љубиша Ђенић", настала давне 1904. године као "Златиборска читаоница", осим књига има и музејски фонд.

“У четири збирке - историјској, етнографској, уметничкој и природњачкој - од 1951. године прикупљено је близу 1.200 предмета, као и архивска грађа са преко 2.000 докумената из периода 19. и 20. века са богатом фототеком”, казује Снежана Ђенић, историчар и виши кустос, директор Библиотеке, недавно именована за в. д. директора Музеја "Конак".

Када су пре четири године покренули иницијативу за оснивање музеја као самосталне установе, у Библиотеци су имали на уму да, пре свега, вредну збирку треба сместити у адекватан простор, а да је отимање од заборава прошлости и знаменитих личности, као и историје туризма - морална обавеза и дуг, да колективно сећање треба пренети на будуће генерације.

Три поставке

“Имамо довољно експоната за отварање музеја, а уз три сталне поставке које сам припремила Сердар Јован Мићић, Генерал Крста Смиљанић и 120 година туризма на Златибору, наставља се истраживање и прикупљање старина, откупом и поклонима, а неће бити занемарена ни археолошка ископавања”, истиче Снежана Ђенић, иницијатор акције.

 

Вечерње новости, Д. Гагаричић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.775.338 посета
Тренутно на сајту: 398 посетилац(a)