Насилници који малтретирају друге ђаке ће ићи на друштвено-користан рад: Мења се систем кажњавања у школама 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Насилници који малтретирају друге ђаке ће ићи на друштвено-користан рад: Мења се систем кажњавања у школама
Trenutno na sajtu: 273       |       Podeli:
20.05.2018 | 0 коментар(а)



Вршњачко насиље је нажалост честа појава у основним и средњим школама у Србији. Изгледа да она наша

„удари га по џепу, па ће се научити памети“ у овом случају не важи. Међутим, министарство просвете пронашло је друго решење. Насилна и проблематична деца ићи ће на друштвено користан рад.

Ако дете направи велику грешку са одређеним последицама, ако својим понашањем изазове материјалну штету, постојаће јасно дефинисан васпитно дисциплински поступак.

– Још се не зна како ће се спровосити закон о друштвено-корисном раду и на који начин, али верујем да је то добро за ту децу. Правилник се још чека. Насилници ће се наћи у позицији да се неко према њима понаша онако како су се они понашали према својим жртвама – истакла је Драгана Ћорић, професорка Правног факултета из Новог Сада на јучерашњој конференцији о вршњачком насиљу „Друг није мета“.

Ако основац бије друга из разреда, може да му буде смањена оцена из владања, да добије укор наставничког већа или директора, или да буде премештен у другу школу.

Убудуће ће, због нових просветних правила, моћи да му пропишу и друштвено-користан или хуманитарни рад. Исто важи и за средњошколца насилника, само што он може да буде и избачен из школе, али без проблема може да се упише у неку другу.

О новинама које се односе на већу одговорност ученика, наставника и родитеља говорила је Биљана Лајовић, саветник министра просвете.

Лајовић је нагласила да је Нацртом прецизно дефинисан васпитно дисциплински поступак и да се као мера предвиђа друштвено-корисни и хуманитарни рад за ученике, уз поштовање њихових година и достојанства.

Друштвено корисни рад ће за озбиљну повреду дисциплине изрицати школа, али ће обавестити родитеља. Ученик ће казну одрађивати у школи или ван ње, али под надзором наставника.

Председник Форума средњих стручних школа Београда Милорад Антић истиче да је друштвено користан ради намењен само деци која су насилна.

– Деца би обављала активности које су у складу са њиховим годинама. Неће нико да их тера да иду у каменолом, али ће скупљати смеће или лишће око школе, чистиће клупе. Нажалост, овај програм је намењен само за проблематичну децу. Сматрам да би и остала деца требало да буду укључена – истакао је Милорад Антић.

Учитељи и наставници су последњих година бомбардовани разним правилницима о правима детета. Поштовала се форма, а не учитељ.

Деца су постајала све неваспитанија, а родитељи све безобразнији. Многи су овај закон протумачили као преваспитавање родитеља. Јер ако до поласка у школу нису успели да васпитају своје дете, казне и друштвено- користан рад ће их натерати да то напокон ураде.

ГЗС/  Телеграф.рс, Кристина Безбрадица




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.800.610 посета
Тренутно на сајту: 274 посетилац(a)