Настављени радови на конзервацији и реконструкцији ужичке тврђаве 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike             

 
Настављени радови на конзервацији и реконструкцији ужичке тврђаве
Trenutno na sajtu: 391       |       Podeli:
07.08.2018 | 0 коментар(а)



Ужице - Настављени су радови на конзервацији и реконструкцији ужичке тврђаве са циљем да се зидине Старог града,

које су под утицајем времена и људи дошле у стање у којем јесу, сачувају и постану сигурне за посетиоце, саопштено је на званичном сајту града Ужица.

Прва фаза радова на конзервацији и реконструкцији је завршена прошле године и њих је финансирало Министарство културе са око 6 милиона динара. Ове године је изостала подршка Министарства, али је Град Ужице издвојио пет милиона динара у свом буџету и наменио их за наставак радова на ужичкој тврђави.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је поводом наставка радова на тврђави рекао је да су последњих неколико година фокусирани на реконструкцију и конзервацију ужичког Старог града.

Градоначелник града Ужица Тихомир Петковић, фото: сајт града Ужица

„Препознали смо историјску вредност коју имамо у нашем граду као велики и озбиљан туристички потенцијал а који је био запостављен више година. Урађено је доста у последње три године, од оних радова на чишћењу и сређивању који захтевају мање новца до радова који су финансијски захтевнији“, навео је Петковић и додао да после неколико месеци рада заједноса академиком Браном Митровићем дошли до почетне идеје везане за Стари град.

„Почетна идеја подразумева да урадимо висећи мост са магистралног пута до зидина, да на брду са десне стране при уласку на Стари град буде изграђен угоститељски објекат са панорамским погледом на Ужице, који ће уз реконструкцију дубровачког пута представљати једну озбиљну туристичку понуду која ће привлачити десетине хиљада туриста“, рекао је Петковић.

Директор завода за заштиту споменика културе из Краљева Иван Милуновић рекао је да ће се ове године фокусирати на консолидацију зидина средњег града и археолошка истраживања улазне капије.

Директор завода за заштиту споменика културе из Краљева Иван Милуновић, фото: сајт града Ужица

„На тај начин доћи ћемо до података како је изгледала кула како бисмо могли да извршимо њену обнову и делимичну реконструкцију. Овај пројекат је први на листи приоритета нашег Завода и очекујемо да ћемо у што краћем периоду успети да у потпуности реализујемо неке превентине и хитне интервенције на тврђави као и да ћемо што пре завршити козерваторске и рестаураторске радове а након тога и радове на повезивању туризма и културе како бисмо привукли туристе“, рекао је Милуновић.

Процена је да је потребно око 60-70 милиона динара како би се урадили сви неопходни радови на конзервацији и реконструкцији тврђаве.

Градоначелник Петковић је најавио и постављање два јарбола на Старом граду у наредним месецима на којима ће бити истакнуте застава Републике Србије и застава града Ужица.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.738.311 посета
Тренутно на сајту: 392 посетилац(a)