Малинама пожутело лишће, умањен род неизбежан 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Малинама пожутело лишће, умањен род неизбежан
Trenutno na sajtu: 354       |       Podeli:
22.04.2017 | 0 коментар(а)



Ивањица/Ариље - Пољопривредници из Ариља и Ивањице који узгајају малину приметили су да листови овог воћа имају боју која је жуто-зелена,

уместо нормалне тамно-зелене, а узрок може бити само вишедневно хладно време и мраз.

У брдским пределима ових општина, где велика већина становника живи од "црвеног злата", снег је ових дана достизао висину око 20 центиметара. Претходне ноћи дошло је до изведравања, а температура се јутрос кретала од минус један у нижим до минус шест у вишим планинским пределима.

Професор др Томо Милошевић са Агрономског факултета у Чачку каже за Глас западне Србије да ипак треба бити оптимиста. Он истиче да су малине и остале врсте воћа ових дана повећале степен отпорности због хладноће, а евентуалне штете код малине су мање сада у етапи листања, док би у етапи цветања биле неупоредиво веће.

"Једини реални начин заштите од снега су јаке и правилно постављене противградне мреже, а од мраза штити орошавање. Задимљавање засада паљењем разног материјала не може излечити ситуацију на терену. Такође заштита од мраза препаратима на бази биљних антифриза може користити само трговцима који их нуде и појединцима са звучним титулама који тврде да су дошли до епохалног открића. Та средства нису доказана у пракси, већ само у лабораторији. Италијани и Немци у појединим областима имају у 90% засада инсталиране системе орошавања и противградне мреже, а те антифризе и не помињу", рекао је Милошевић.

Наш саговорник додаје да је дужина трајања мраза важан сегмент и објашњава да јутарњи мраз у трајању од два или три сата проузрокује мање штете у односу на изведравање у раним вечерњим часовима које може довести до несагледивих негативних последица.

"О процентима штете без анализе на терену би било крајње неозбиљно разговарати. Ипак мислим да су ствари помало предимензиониране, без обзира што су штете од мраза у засадима воћа у појединим деловима Србије евидентне", закључује Милошевић.

ГЗС/Дејан Веселиновић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.482.490 посета
Тренутно на сајту: 354 посетилац(a)