Пре 24 године све је почело као зимска школа за агрономе, данас то представља презентацију стручних истраживања која помажу агрономима и произвођачима у раду.
Александра Корићинац је стручни сарадник Института за воћасртво и мастер студент на Агрономском факлултету, а овом приликом истраживала је које се промене у квалитету плодова јабуке јављају прилком складиштења.
Александара Корићанац, фото: РИНА
“Резултати су значајни за произвођаче јабука који своје јабуке складиште у хладњачама са нормалним условима атмосфере које су и најзатупљеније. Праћене су четири сорте јабука – џонаголд, ајдаред, грени смит и златни делишез у периоду од децембра до фебруара. Веома је битно како се мења плод јабуке и који су то улсови који се морају испунити да би плодови задржали свој квалитет и били конкуретнији на тржишту. Истрживања су показала да складиштене јабуке сорти џонаголд, ајдаред и грени смит не мењају своја свосјтва у хладњачама, док је код сорте златни делишез приметна деградација уколико се складишти у хладњачу са нормалним условима атмосфере”, рекла је Александра Корићанац.
Томо Милошевић, декан АФ у Чачку, фото: РИНА
Поред Александре, на овогодишњем стручном саветовању у Чачку своје радове презентовало је још 125 стручњака.
“Обухватили смо ратарство, повртарство, крмно биље, воћарство и виноградарство, зоотехнику, прехрамбену технологију, заштиту биља и заштиту животне средине. Поред српских, ту су и излагачи из региона али и из Москве. Велики број радова има примену у пракси у примарној пољопривредној и прехрамбеној производњи. Саветовање које траје већ више од две деценије велика је референца за наш факултет и начин да дамо наш допринос у развоју тих грана”, изјавио је декан Агорноснког факултета у Чачку, Томо Милошевић.
Драго Милошевић, професор на АФ у Чачку, фото: РИНА
Проф. Др Драго Милошевић, истиче да је Саветовање о биотехнологији изизетно корисно за агрономе и пољопривредне произвођаче.
“То је научно – стручни скуп и свијеврстан трансфер знања. У питању је отворени скуп који могу да послушају сви заинтересовани, а међу слушаоцима највише се налазе колеге агроними као и пољопривредници који ће имати највеће бенефите због резултата до којих су дошли стручњаци”, закључио је Драго Милошевић.
РИНА