У акцији пошумљавања и старо и младо 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
У акцији пошумљавања и старо и младо
Trenutno na sajtu: 489       |       Podeli:
08.04.2019 | 0 коментар(а)



Чајетина - На локалитету Тић Поље на Златибору одржана је акција пошумљавања где је

засађено 2500 садница црног бора. Иницијатор овог догађаја је Удружење пензионера Општине Чајетина које је успело да уједини младе и старе да заједничким напорима дају допринос заштити животне средине и подсете на важност шумског екосистема. Радну акцију подржали су локални спорски клубови као и чланови пензионерских удружења из околних општина. Немерљив допринос организацији дала је и локална самоуправа, а акцијашима се прикључио и заменик председника општине Чајетина Арсен Ђурић.

Одзив је, кажу из удружењу, био задовољавајући. Поред најбројнијих чајетинских пензинера, који су дошли из готово свих месних заједница, присутни су били и чланови удружења из Пожеге и Ужица.

„Драго нам је што учествујемо у акцији, која ме је подсетила на време од пре 50, 60 година. Ово ми је, можда, седма или осма акција. Надам се да ће се овако нешто организовати и у другим местима у Србији и бити мотив младима да се прикључе оваквим акцијама“, рекао је Ђоловић Војислав, председник УП инвалида из Пожеге.

Међу најмлађим акцијашима биле су Катарина Марић и Валентина Секулић, којима је ово први пут да учествују у акцији пошумљавања. Кажу да је ово за њих једно лепо искуство. Позиву су се радо одазвале, као и другарице из одбојкашког клуба. На челу ове вредне екипе био је тренер Станко Брашанац. По његовим речима, мотив њиховог доласка био је да деца упознају друштвено користан рад, да виде и неку другу страну, а не само одбојкашку лопту.

„Овде је око двадесеторо деце од петог разреда до сениорске екипе. Било би их још више, али је група деце отишла на излет у оквиру верске наставе, а осмаци су отишли на екскурзију. Ово је јако битно јер многа деца не знају шта је то друштвено користан рад, као што је то било некада у школама, почев од склапања клема па до сакупљања секундарних сировина, наравно, и садње зимзеленог дрвећа. Наша деца су ово добро прихватила, а у плану нам је да самостално организујемо сличне акције“, истакао је Брашанац.

Седамдесетпетогодишњем Љубиши Вирић није било тешко да се са групом пензионера из Криве Реке запути ка Тић Пољу. Напротив, то је била прилика, како каже, да се подсети некадашњег времена, али и пошаље поруку данашњој омладини:

„Раније је било лепше време. Омладина је била расположенија, било је више песме, весеља… Поручујем им да крену нашим стопама и да иду само напред“.

Док су засуканих рукава посао приводили крају, не признајући ни умор ни године, пензионери су запевали из вика, јер каква би то акција била да се не запева. Организатори су се постарали да се након пошумљавања акцијаши окрепе, па је припремљена богата трпеза, а овај важан подухват завршен је ужичким колом, а читав догађај овековечен заједничком фотографијом.

Председник Удружења пензионера општине Чајетина Славко Пантовић није крио задовољство, те и сам истиче да је презадовољан како је акција протекла.

„Задовољан сам одзивом, задовољан сам вредним радом, поштеним односом према послу. Помогла су нам деца из одбојкашког клуба која су вредно радила са својим тренером и групом радника из Установе „Спортски центар Чајетина“. Засадили смо 2500 садница на површини нешто већој од хектара. То је та норма која се практикује у редовном сађењу. Желео бих да се свима захвалим што су се одазвали, што су данас били овде, уложили свој труд и рад, своје време. Надам се да ћемо ову сарадњу са општином Чајетина и даље наставити, тражити неке нове површине за нека нова пошумљавања, највероватније на јесен“, истакао је Пантовић, додајући да би тај подухват био од велике важности јер пошумљавања није било у последњих тридесет година.

 

Златибор прес / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cajetina zlatibor posumljavanje penzioneri

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.414.214 посета
Тренутно на сајту: 489 посетилац(a)