Двери предале организацију Летњих духовних вечери неполитичком удружењу грађана 



 
Двери предале организацију Летњих духовних вечери неполитичком удружењу грађана
Trenutno na sajtu: 527       |       Podeli:
04.09.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Српски покрет Двери данас је у Чачку уручењем повеље предао организацију Летњих

духовних вечери неполитичком удружењу грађана које би требало у наступајућем пероду да настави континуитет и традицију одржавања ове културне манифестације.

Покретач и уредник ове манифестације до сада је био Бошко Обрадовић, садашњи председник Српског покрета Двери, а од ове године Летње духовне вечери организоваће истоимено удружење грађана.

“Сматрам да је ова манифестација заслужила да настави са својим трајањем и да буде ослобођена било каквог политичког контекста”, казао је Обрадовић.

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић, фото: ГЗС

Он је нагласио да је култура памћење које се преноси с покољења на покољење да би потомци личили на своје претке.

“Због тога Српски покрет Двери предаје Летње духовне вечери на организовање Иницијативном одбору будућег неполитичког удружења грађана, онима који су спремнида их пренесу потомцима у оном формату у коме су настале, са циљем да духовност и култура буду стожер око кога се окупљање наставља”, рекао је Обрадовић.

Испред иницијативног одбора удружења повељу је примио професор Гимназије у Чачку Слободан Николић, који се захвалио на указаном поверењу и изразио очекивање да ће ова манифестација која се ове године одржава по 14. пут, имати дуго трајање.

Проф. Слободан Николић, фото: ГЗС

“Препознатљивост и утицај једног народа мере се не само по његовој бројности, политичком уређењу, економским или војним успесима већ много више по његовим духовним односно културним достигнућима”, казао је Николић.

Он је истакао да ће Летрњи дани културе настојати да поред популарног, забављачко – финансијског вида културе који је заступљен углавном на свим медијима покушати да донесе оно што је најпробранија и најсветлија традиција српског народа.

“Не желимо да се бавимо политичком конотацијом свакодневице, већ да унутарњи подвиг усмеримо на дуже стазе”, казао је Николић.

Он је најавио да ће се ове године Летње духовне вечери одржати од 8. до 10. септембра у атријуму Дома културе.

“Наши овогодишњи гости 8. септембра биће проф. Др Зоран Чворовић и проф. Др Владимир Димитријевић који ће своју причу посветити осамстогодишњици проглашења независне СПЦ кроз представљање тротомне књиге Историја СПЦ Ђоке Слијепчвића”најавио је проф. Николић.

Како је најављено следеће вече (9. септембар) биће посвећено проблемима српске породице о којима ће разговорати председник Асоцијације породичних организација Србије Радош Пејовић и Марија Стајић испред удружења Православни родитељ. Треће вече (10. септембар) Летњих духовних вечери подсетиће присутне на стогодишњицу устоличења Владике Николаја Велимировића као Епископа жичког и доласка Михаила Пупина тим поводом у Чачак кроз књигу Звонари слободе. Присутнима ће се обратити коаутори књиге Александра Нинковић Ташић и Бранислав Станковић.

Бошко Обрадовић и Слободан Николић, фото: ГЗС

Све три вечери почињу у 19 часова на малом платоу Дома културе, а у случају да време то не допусти, онда у Клубу Дома културе.

Иначе, током протеклих 13 година, колико се Летње духовне вечери одржавају, гости ове манифестације били су угледни духовници, професори, академици, научници и уметници.

Одржана су бројна предавања, представљања књига, округли столови, пројекције филмова и концерти, а манифестација је добила признање за најбољи програм Летњих дана културе у Чачку.

 

Глас западне Србије

 

 

 

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak dveri letnje duhovne veceri organizacija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.297.476 посета
Тренутно на сајту: 528 посетилац(a)